Do zlata preko paraolimpijskih pobjednika: Sjajan nastup Davora Komara u Slovačkoj

Od hrvatskih igrača na turniru Boccia Tatra Cup 2017 nastupilo je troje igrača BKOSIŽ Istrijana – u BC4 kategoriji hrvatski reprezentativci Davor Komar i Melisa Osmanović, a u BC1 kategoriji Zoran Peruško

 

U slovačkom gradiću Liptovský Jan održan je međunrodni turnir u boćanju za osobe s invaliditetom Boccia Tatra Cup 2017. Turnir slobodno možemo smatrati otvorenim prvenstvom Slovačke, jer su na njemu nastupili svi najbolji slovački igrači (slovački BC4 par Andrejčik – Balcová aktualni je olimpijski pobjednik i europski prvak te trenutno zauzimaju prvo mjesto na svjetskoj rang-listi parova, Samuel Andrejčik je aktualni europski prvak i srebrni sa Paraolimpijade u Riju, a na svjetskoj rang-listi trenutno zauzima 2. Mjesto, nap. a.), a uz njih i igrači iz Češke, Engleske, Hrvatske, Mađarske, Poljske i Ukrajine. Od hrvatskih igrača na turniru je nastupilo troje igrača BKOSIŽ Istrijana – u BC4 kategoriji hrvatski reprezentativci Davor Komar i Melisa Osmanović, a u BC1 kategoriji Zoran Peruško.

Sve nas je najviše zanimalo hoće li se naš najbolji igrač Davor Komar susresti s trenutno najboljim europskim i jednim od najboljih svjetskih igrača, Samuelom Andrejčikom iz Slovačke, da vidimo gdje smo i što smo. I vidjeli smo!

Ždrijeb je htio da se Komar i Andrejčik sastanu već u prvoj utakmici grupne faze. U neizvjesnoj utakmici punoj preokreta, na kraju je slavio Davor Komar sa 4:2. Sjajan start turnira i velika pobjeda.

Nakod toga Davor je rutinski odradio ostatak grupne faze, kao i četvrtfinalni meč, a najbolje igre prikazao je kad je bilo najpotrebnije – u borbama za medalje.

U polufinalu dočekala ga je Andrejčikova suigračica iz zlatnog paraolimpijskog para Michaela Balcová. Uz sjajnu igru, niti u jednom trenutku nije bilo u pitanju tko će u finale – Davor je pobijedio s uvjerljivih 9:1.

U finalu ga je dočekao Samuel Andrejčik, nadajući se da će se revanširati za poraz u grupi. Ovaj puta utakmica nije bila tako neizvjesna – Davor Komar drugi puta u tri dana pobjeđuje jednog od najboljih svjetskih igrača i osvajača zlata i srebra na Paraolimpijskim igrama u Riju, ovaj puta s uvjerljivih 9:4.

Sjajna je to najava za nadolazeće službene međunarodne turnire pod okriljem Svjetske federacije u boćanju za osobe s invaliditetom (BISFed), na koje naši igrači odlaze s ciljem da skupe dovoljno bodova za nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će se održati sljedeće godine u Liverpoolu, a koje će biti vrlo bitno za plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju 2020.

Već početkom srpnja naša kompletna reprezentacija u svim kategorijama putuje u poljski Poznań, gdje se održava European Regional Open, dok BC4 par u rujnu putuje još i u Kansas City na Americas World Open, te u listopadu u portugalsku Povou de Varzim na Europsko prvenstvo.

Sudeći po igrama i rezultatima naših boćara ove sezone, s pravom se možemo nadati i povijesnoj prvoj medalji za naše boćare s invaliditetom.

Tomislav Bunjevac

 

Povezane vijesti