Zagreb: Dominacija 'Klepačevaca' na Otvorenom ekipnom prvenstvu Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom

Na velikom natjecanju, u organizaciji Boćarskog kluba OSI DDZ Željko Klepač – URIHO i Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom, sudjelovalo je 46 sportaša iz Hrvatske i Slovenije

 

Kako smo i najavljivali, u subotu je u sportskoj dvorani osnovne škole Novi Jelkovec održano Otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom. Na velikom natjecanju, u organizaciji Boćarskog kluba OSI DDZ Željko Klepač – URIHO i Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom, sudjelovalo je 46 sportaša iz Hrvatske i Slovenije, odnosno 8 klubova s 19 ekipa, a natjecali su se u tri ekipne kategorije boćanja.

 

Otvorenju natjecanja nazočili su mnogi uzvanici pa su tako, prije početka sportskih nadmetanja, okupljene pozdravili saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ovoga puta i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Višnja Fortuna, te ravnatelj ustanove URIHO, predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i član izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora Josip Držaić.

Sedam tročlanih ekipa iz šest klubova, formiranih od boćara kategorija BC1 i BC2, činile su prvu natjecateljsku skupinu, podijeljenu u dvije grupe. Nakon jednokružnog razigravanja, prve dvije ekipe iz svake grupe ušle su u polufinale. U prvom polufinalu snage su odmjerile ekipe BKOSIŽ Istrijana iz Pule, u sastavu Zoran Peruško, Dora Bašić i Darko Francišković, te BKCDP Varaždin, za koji su igrali Niko Kajkić, Boris Podolski i Mario Hotko. Uvjerljivu pobjedu, rezultatom 7:1, upisali su boćari iz Pule. U drugom su se polufinalu susreli boćari BK OSI DDZ Željko Klepač – URIHO iz Zagreba, s Martinom Frkovićem, Markom Turkovićem i Larom Dabić, i ekipa BKOSI Pulac iz Rijeke, za koji igraju Milorad Kružić, Kristijan Trampuž i Kristijan Križić. Puno izjednačenije polufinale je završilo zasluženom pobjedom domaćina – završilo je 7:5. U borbi za treće mjesto pobjedu su u napetom meču odnijeli Varaždinci, rezultatom 7:6. Podjednako napeto, ali ipak zanimljivije, bilo je u finalnom meču dvaju najjačih klubova i velikih sportskih rivala, Istrijane i Klepačevaca. Bilo je neizvjesno gotovo do zadnje boće, no Klepačevci su odnijeli važnu i zasluženu pobjedu – završilo je 6:5.

 

"Čestitam svim članovima ekipe na super igri i osvojenom prvom mjestu. Meni kao kapetanu bila je velika čast i zadovoljstvo biti vođa ovako dobre ekipe. Zahvaljujem se i svojim kolegama iz kluba BK OSI DDZ „Željko Klepač“ – URIHO, koji su nas bodrili kada smo lošije igrali, jer bez njihove pomoći sigurno ne bi uspjeli postati ekipni prvaci. Osvajanjem ove titule rodio se novi cilj i motiv, a to je obrana naslova ekipnog prvaka Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom", zadovoljno nam komentira kapetan pobjedničke ekipe, Martin Frković.

U konkurenciji BC3 kategorije natjecala su se 4 para pa je nakon jednokružnog nadmetanja sve bilo riješeno. Prvo mjesto je i ovdje pripalo boćarima BK OSI DDZ Željko Klepač – URIHO, jer su Marko Arambašić i Mihajlo Kovačić pobijedili u sva tri odigrana meča. Drugi su bili Danijela Mataija i Alen Juretić iz BKOSI Pulac, a treće je mjesto zauzela druga ekipa BKOSIŽ Istrijana, za koji su igrali Samanta Lukšić i Krsto Kovačević.

 

Najbrojnija je konkurencija bila u natjecanju BC4 parova – njih čak osam jednokružno je igralo u dvije grupe, a dva prvoplasirana para iz svake grupe prošla su u polufinale. U prvom su se polufinalu našle druge ekipe BKOSIŽ „Istrijana“, u sastavu Dubravka Jeromela i Lovro Jelavić, te BK OSI DDZ „Željko Klepač“ – URIHO, sa Željkom Jarić Pavičićem i Katarinom Strunjak. Klepačevci su slavili s uvjerljivih 5:1. Jednako je uvjerljivo bilo i u drugom polufinalu, ali tu su pobijedili Davor Komar i Melisa Osmanović, igrači prve ekipe „Istrijane“ – nadigrali su prvi par Klepačevaca, Damira Jurena i Silvanu Strunjak sa 7:0. Juren i Strunjak su se na kraju ipak utješili tijesnom pobjedom u borbi za treće mjesto. U finalu bez rezultatske neizvjesnosti Komar i Osmanović su potvrdili dominaciju i kvalitetu pobijedivši drugi par BK OSI DDZ „Željko Klepač“ – URIHO s rezultatom 6:1.

"Na početku bih istaknuo da je naš klub po prvi put organizirao ekipno Otvoreno prvenstvo Hrvatske u boći. Po reakcijama sportaša iz većine klubova koji su nastupili i naših susjeda iz Slovenije, turnir je dobio same pohvale i mogu ovim putem zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji. Posebno zahvaljujem volonterima s Kineziološkog fakulteta i svim pojedincima koji će se prepoznati u svemu ovome. Tu je neizmjeran doprinos dao neumorni vozač ustanove URIHO, Saša Brkić, koji je bio na dispoziciji u logističkom smislu. Još bih spomenuo sve donatore turnira i naše članove, koji su također dio jedne složne ekipe koja je uložila svoje vrijeme i trud. Na kraju, veliko hvala predsjedniku HSBI-a Damiru Jurenu, te tajnici Nikolini Trninić u potpori našem klubu, a najposebnija zahvala, kao i uvijek, ide ustanovi URIHO", ponosan je predsjednik BK OSI DDZ Željko Klepač – URIHO, Željko Jarić Pavičić.

 

Klepačevci, osim sjajnom organizacijom, mogu biti zadovoljni i fantastičnim rezultatima svojih boćara, koji su uspjeli vratiti prijelazni pehar, najvažniji trofej prvenstva, u svoje ruke.

"Ono najslađe dolazi na kraju. To su, naravno, odlični rezultati. Osvojili smo dvije zlatne,srebrnu i brončanu medalju, te time u ukupnom zbroju rezultata premoćno i dominantno postali ekipni državni prvaci Hrvatske nakon tri godine. Iznimno sam sretan zbog toga i ispunjen ponosom što vodim takav klub", zadovoljan je Jarić Pavičić.

"Želim čestitati svima koji su pomogli da organizacija prvenstva bude na ovako visokoj razini. Naravno, čestitam i svim kolegama na osvajanju prijelaznog pehara za najuspješniji klub ove godine", zaključuje Frković.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti