Dejan Nemčić: Dobitnik nagrade Ponos Hrvatske ponovno pomaže afričkoj djeci

Prikupljeni školski pribor i donacije za lijek protiv malarije Dejan Nemčić će uručiti školama u Tanzaniji, koje je posjetio i lani, ali ove godine posjetit će i škole u Malaviju i Mozambiku

 

Projekt humanitarne udruge 'Afrika – Možemo zajedno', koji je 2016. godine pokrenuo profesor geografije Dejan Nemčić u suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett, nastavlja se i ove godine. S mnogo prikupljenih donacija hrvatskih škola, građana i tvrtki 30. srpnja Dejan ponovno kreće na jednomjesečni put u Afriku kako bi tamošnjim učenicima uručio vrijedne poklone.

Dejan Nemčić autor je novih udžbenika geografije izdavačke kuće Profil Klett. Hrvatska javnost ga poznaje i po projektu 'Uživo sa svih kontinenata'. Taj je projekt pokrenut kao inovativan način poučavanja geografije korištenjem Skype tehnologije. Putem Skypea učenici sudjeluju u predavanjima koja uživo drže predavači iz država odnosno gradova koji se obrađuju na satu geografije. Takav način poučavanja podiže motivaciju, razvija različite kompetencije kod učenika te proces učenja čini zanimljivim, dinamičnim i zabavnim.

Nemčić je 2016. godine za nesebični trud u pomaganju afričkoj djeci dobio i nagradu Ponos Hrvatske, što ga je dodatno motiviralo da i ove godine nastavi svoj humanitarni rad. Ove je godine u humanitarnoj akciji sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola, a aktivno su se uključili i mnogobrojni vrtići, gradske knjižnice, fakulteti i hrvatske tvrtke. Škole diljem Hrvatske i njihovi ravnatelji samostalno su se organizirali te prikupili različite korisne stvari za djecu u Africi, prvenstveno školski pribor za njihove škole. Izuzetno velik broj učitelja se uključio sa svojim razredima, potičući volontiranje, ali i razvijajući svijest učenika o tome koliko je važno obrazovanje i pomaganje drugima. Uz školski pribor, djeca u hrvatskim školama pripremila su i nacrtala veliki broj geografskih karata za poklon afričkoj djeci, posebno namijenjenih za nastavu geografije u Africi.

S obzirom da je malarija još uvijek bolest sa smrtonosnim ishodom u mnogim afričkim zemljama, Dejan je odlučio i ove godine prikupiti novčane donacije za lijek protiv malarije, čija cijena za jednu osobu iznosi skromnih 5 kuna.

Prikupljeni školski pribor i donacije za lijek protiv malarije Dejan Nemčić će uručiti školama u Tanzaniji, koje je posjetio i lani, ali ove godine posjetit će i škole u Malaviju i Mozambiku. Dejan će tom prigodom afričkoj djeci održati i nekoliko predavanja o različitim geografskim temama, a u nekim će afričkim gradovima posebno predstaviti i Hrvatsku.

S obzirom da se prošle godine za vrijeme boravka u Africi Dejan Nemčić uključio u projekt izgradnje škole u Monduli, gradu na sjeveru Tanzanije, ove godine je posebno prikupljen i građevinski materijal za izgradnju škole, vrtića te kuće za učitelje. Škola će moći primiti čak 500 učenika i bit će jedna od najmodernijih škola u tom dijelu Afrike. U dvorištu će biti postavljena i pametna solarna klupa 'Steora', koju je donirao mladi hrvatski inovator Ivan Mrvoš, s ciljem podrškeobrazovanja i održivog razvoja te korištenja zelenih izvora energije. Cjelokupni humanitarni projekt osmišljen je s ciljem unapređenja obrazovanja i zdravstvenih uvjeta za djecu u afričkim zemljama.

"Profil Klett vjeruje da obrazovanje treba biti dostupno svakom pojedincu te želimo da i što više afričke djece dobije tu mogućnost, a da hrvatska djeca uvide koliko je važno volontirati i pomagati drugima, pa smo i ove godine odlučili podržati Dejanov projekt', izjavio je direktor Profil Kletta Dalibor Greganić.

Božica Ravlić