Hrvatski parataekwondo savez: Uvjerite se sami u dobrobiti ovog sporta za osobe s invaliditetom

"Vještine koje se uče na treninzima odličan su oblik terapije za djecu i osobe s teškoćama u razvoju", poručuju iz Saveza

 

Hrvatski parataekwondo savez osnovan je 2016. godine, broji pedesetak članova, a neki od njih zabilježili su impresivne rezulatate.

"Hrvatski parataekwondo savez od lipnja ove godine primljen je u privremeno članstvo Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Savez trenutno broji četiri taekwondo kluba osoba s invaliditetom i sedam taekwondo klubova koji u svojim redovima imaju osobe s invaliditetom. Trenutno se parataekwondoom bavi 50-ak članova, uz ostale i borci iz Parataekwondo kluba osoba s invaliditetom Combat Zagreb, koji imaju tri kategorizirana člana od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora na temelju postignutih rezultata", navode iz Saveza.

Članovi teakwondo saveza su do sada postigli zapažene rezultate u Hrvatskoj i inozemstvu pa tako u svojoj kolekciji posjeduju impresivan broj medalja, a izdvojit ćemo samo neke:

- Prvo mjesto u ukupnom plasmanu za Hrvatsku na prvom Parapoomsae A-turniru Svjetske taekwondo federacije, Austrija 2016;

- Treće mjesto seniorke P- 20 na petom Europskom teakwondo prvenstvu, a na turniru za svjetsku rang listu odnijeli su treće mjesto u ukupnom plasmanu za Hrvatsku.

"Kako bi uopće mogli nastupiti na natjecanjima svjetskoga ranga, a koja su se održala pod direktnim pokroviteljstvom World taekwondo federation, obavljena je opsežna procedura, i naši su natjecatelji prvi taekwondo predstavnici Hrvatske upisani na INAS listu službeno priznatih sportaša u svijetu s intelektualnim poteškoćama", dodaje ekipa iz Saveza.

Dobrobiti koje proizlaze iz treniranja parateakwondoa su, primjerice, motorički razvoj, spretnost, koordinacija, samokontrola i samodisciplina. Razvijaju se pažnja i koncentracija te međuljudske i socijalne kompetencije.

O planovima za buduća natjecanja kažu: "U listopadu se održava svjetsko prvenstvo u Londonu, potom i europsko prvenstvo u Minsku, također u listopadu. Postoje birokratske barijere, koje ćemo prevladati i nastupiti na tim natjecanjima. Nemojte biti skeptični kod uključivanja djece i osoba s teškoćama na treninge koji po svojoj prirodu podrazumijevaju udaranje, blokiranje i izvođenje poluga. Vještine koje se na treninzima uče odličan su oblik terapije za djecu i ostale osobe s teškoćama u razvoju", poručuju iz Saveza.

Anita Blažinović