Asistivna tehnologija: Robotički ljubimci kao emotivna podrška osobama s invaliditetom

Miro je robot dizajniran da bude partner svom ljudskom biću. Njegov proizvođač Consequential Robotics smatra da će ovaj robot biti pogotovo koristan za starije ili osobe s invaliditetom

 

Poznato je da kućni ljubimac pruža sreću i spokoj starijima ili osobama s invaliditetom. U budućnosti će, međutim, ljubimac možda biti robotička životinja koja će uz pomoć umjetne inteligencije ostvarivati interakciju s ljudima.

Naime, jedna britanska kompanija napravila je simpatične androide za koje tvrdi da će pružiti emotivnu podršku i uzajamnu interakciju. U eri globalnih trendova, kada obitelji žive na više kontinenata, a djeca nisu uz roditelje, ovi robotički ljubimci će dosta značiti za starije osobe. Ipak, treba naglasiti da ove slatke životinje nisu klasični kućni ljubimci. Prvi iz ove serije koji je predstavljen je Miro - robot dizajniran da bude partner svom ljudskom biću. Njegov proizvođač Consequential Robotics smatra da će ovaj robot biti pogotovo koristan za starije ili osobe s invaliditetom.

"Kao što vidite, ne možete točno odrediti da li je to pas ili ovca ili krava ili neki hibrid. Međutim, ono što je bitno za njega je da ima taj partnerski efekt, tako da kada je uključen i u vašoj blizini, daje vam osjećaj toplote i bliskosti kakav imate kada je pored vas netko tko vas razumije. Ono što je utvrđeno je da zaista pomaže pri usamljenosti, ali i u slučaju autizma ili onima koji imaju poteškoće s učenjem", ističe Maria Favre iz tvrtke Consequential Robotics.

A kako ovaj ljubimac zapravo funkcionira? Naime, Miro na sebi ima senzore koji prepoznaju kada ga netko mazi po glavi ili tijelu, i kao odgovor na to počne mahati repom. Također, Miro ima sonarni senzor u nosu koji detektira njegovu lokaciju, a tu su i stereo kamere u očima za prepoznavanje ljudi i praćenje njihovih pokreta. Ipak, ono što je svakako bitno naglasiti je da je, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, Miro daleko pametniji od običnog kućnog ljubimca.

"Umjetna inteligencija otvara vrata za razne nove stvari. Da je to samo životinja, onda bi robot bio ograničen na životinjskoj razini, na toj razini emotivne interakcije, ali s obzirom na to da postoji razina umjetne inteligencije i tako visoka razina razmišljanjanja, onda on može raditi stvari koje životinje jednostavno ne mogu", navode iz Consequential Roboticsa.

Jedan od primjera kako je Miro drugačiji od običnog ljubimca je i to što on može, primjerice, nazvati nekoga telefonom, ali i prepoznati gosta koji je na vratima, te podsjetiti ljude na njihove dnevne obaveze. Iako robotički ljubimci poput Mira mogu biti od pomoći, oni nisu prikladni za svakoga, kaže Mervin Koler iz najveće britanske dobrotvorne organizacije za pomoć starijim osobama Age UK.

"Prednost s robotima je to što se ne umaraju, ne postaju nervozni, ne treba im slobodno vrijeme, spremni su biti tu za vas kada god poželite i to meni izgleda kao zanimljiv pristup", kaže Koler. Ono što ne treba zaboraviti je to da Miro može pružiti spokoj, ali on nije zamjena za toplinu i ljubav koju mogu pružiti drugi ljudi.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti