HNS obećava: Stadioni u Hrvatskoj bit će prilagođeni osobama s invaliditetom

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanak s vrhom HNS-a inicirao je kako bi se iznašlo rješenje za Antu Zeca, osobi s invaliditetom koji se kreće isključivo pomoću posebno prilagođenog ležaja, a želi prisutvovati utakmici Hrvatska - Srbija

Na inicijativu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, u Kući hrvatskog nogometa održan je sastanak Hrvatskog nogometnog saveza i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kojem su prisustvovali predsjednik HNS-a Davor Šuker, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk i voditeljica međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac ispred Hrvatskog nogometnog saveza te Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i njen zamjenik Boris-Jakov Geričić.

Motiv sastanka bio je iznaći adekvatno rješenje kojim bi Ante Zec mogao prisustvovati kvalifikacijskoj utakmici Hrvatska - Srbija. Ante Zec je osoba s invaliditetom koja se kreće isključivo uz pomoć posebno prilagođenog ležaja koji mu je sredstvo mobilnosti.

Trenutna zakonska i nogometna regulativa u području pristupačnosti osobama s invaliditetom koja se primjenjuje u Republici Hrvatskoj ne prepoznaje ovakvu vrstu posebnih zahtjeva.

Međutim, Hrvatski nogometni savez učinit će sve  kako bi pronašao adekvatan smještaj za Antu Zeca na maksimirskom stadionu i tako na poziv predsjednika HNS-a Davora Šukera prisustvovao ovoj velikoj utakmici.

Istodobno, postavljeni su temelji za izravni dijalog u budućnosti kako bi se kroz postupak licenciranja inzistiralo na stadionskoj infrastrukturi koja mora biti još bolje prilagođena ljubiteljima nogometa - osobama s invaliditetom.

In-Portal/HNS