Linz: Međunarodni stolnoteniski susret osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Austrije

Turnir je plod zajedničke organizacije austrijske ustanove BBRZ iz Linza i STKI-a URIHO iz Zagreba, koji su ostvarili sportsku i prijateljsku suradnju prije jedanaest godina

Ekipa STKI URIHO na putu prema Linzu

Stolnoteniski klub invalida ‘URIHO’ otputovao je u srijedu, 23. kolovoza u austrijski Linz, na tradicionalni jedanaesti po redu međunarodni stolnoteniski susret osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Austrije, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Glavni turnir održat će se u petak, 25. kolovoza, s početkom u 15 sati.

Turnir je plod zajedničke organizacije austrijske ustanove BBRZ iz Linza i STKI-a URIHO iz Zagreba, koji su ostvarili sportsku i prijateljsku suradnju prije jedanaest godina. Prema običaju, jedne godine domaćin je Zagreb, a druge Linz.

Austrijsku ekipu stolnotenisača/ica, od kojih su samo dvoje iz Linza, vode kao i svih prethodnih godina supružnici Fritz i Lydia Schneeberger.

Fritz se zajedno sa suprugom kao trener okušao u mnogo sportova, poput alpskog i nordijskog skijanja, stolnog tenisa, nogometa, atletike, plivanja, pikada i drugih. Na BBRZ Institutu u Linzu 1995. godine proveo je 21 godinu radeći za nacionalni tim za mentalno oboljele ljude, sve do odlaska u mirovinu - u studenom 2015. godine.

Ekipu URIHO-vaca iz Zagreba predstavljat će stolnotenisači/ce pod vodstvom Jadranke Blagus.

Glavna trenerica na turniru je Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom.

“Ovo je tek početak priprema za nadolazeću sezonu. Naravno, nadamo se pobjedi. Nakon toga nas očekuju turniri po Hrvatskoj, od čega jedan u Vinkovcima. Također, planiramo organizirati jedan međunarodni turnir u Zagrebu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO, gdje bi pozvali igrače iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Austrije. Konkurencija je velika, ali nadamo se po jedanaesti put po redu osvojiti tada titulu prvaka u Hrvatskoj, budući već godinama držimo taj naslov najtrofejnijeg i najboljeg Kluba. Srećom, imamo sve više mladih igrača koji će nam puno pomoći uklopivši se u zajednički kolektiv”, rekla je Jadranka Blagus, predsjednica STKI-a URIHO te dopredsjednica i suosnivačica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom.

Blagus se zahvaljuje ravnatelju Ustanove URIHO Josipu Držaiću, Gradskom uredu za osobe s invaliditetom i Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom što su omogućili ovogodišnji susret u Linzu, budući su obje ekipe tijekom godina izgradile čvrsto prijateljstvo.

Klaudija Klanjčić