Linz: Stolnoteniski klub invalida ‘URIHO’ pobijedio austrijski BBRZ u ženskoj i muškoj konkurenciji

Žensku ekipu STKI-a URIHO Zagreb, pod vodstvom kapetanice Jadranke Blagus, činili su Marija Dujmović, Snježana Ivčević i Josipa Debanić, a mušku na čelu s kapetanom Danijelom Šetrajčićem - Tomislav Blažević, Nikola Horvan i Martin Pendel

 

Tradicionalni, jedanaesti po redu, Međunarodni stolnoteniski susret osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Austrije, koji je održan u Linzu 25. kolovoza, u muškoj i ženskoj konkurenciji – stajaći, u timskom natjecanju sa svim kategorijama, završio je velikom pobjedom hrvatske ženske, a prvi puta i muške ekipe iz Stolnoteniskog kluba invalida URIHO Zagreb.

Turnir je plod suradnje austrijske ustanove BBRZ iz Linza i STKI-a URIHO iz Zagreba, koji su ostvarili sportsku i prijateljsku suradnju prije jedanaestak godina. Prema običaju, jedne godine domaćin je Zagreb, a druge Linz. Ove godine red je bio na Linzu.

Austrijsku ekipu stolnotenisača/ica, od kojih su samo dvoje iz Linza, vode kao i svih prethodnih godina, supružnici Fritz i Lydia Schneeberger. Fritz se kao trener okušao u mnogo sportova zajedno sa suprugom, poput alpskog i nordijskog skijanja, stolnog tenisa, nogometa, atletike, plivanja, pikada i drugih. Na BBRZ Institutu u Linzu proveo je 21 godinu radeći za nacionalni tim za mentalno oboljele ljude, sve do odlaska u mirovinu u studenom 2015.

“Austrijsku mušku ekipu stolnotenisača BBRZ Linz činili su Johann Wieser, Michael Trnka, Günter Daschill, Markus Hinterleitner i Karlo Divić, a žensku Desiree Horvath, Marianne Pühringer, Christine Hüttel. Svi su u kategoriji 11, s intelektualnim teškoćama”, rekao je domaćin turnira Fritz Schneeberger, glavni trener, u pratnji svoje supruge Lydie te pomoćnog trenera Markusa Schwarzbauera.

Karlo Divić je igrač BBRZ-a Linz, međutim Hrvat rodom iz Slavonskog Broda. U Beč je s roditeljima došao živjeti 2000. godine, kada je imao pet godina.

Žensku ekipu STKI-a URIHO Zagreb, pod vodstvom kapetanice Jadranke Blagus, činili su Marija Dujmović, Snježana Ivčević i Josipa Debanić, a mušku na čelu s kapetanom Danijelom Šetrajčićem - Tomislav Blažević, Nikola Horvan i Martin Pendel.

“Pobijedili smo u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ponosna sam na sve igrače zajedno s trenericom. Svatko je dao zadnji atom snage. Ipak je to početak naših priprema za nadolazeću sezonu, a Austrijanci su već bili u treningu. Mene je Puly u zadnjem setu vodila 9:1, ali uspjela sam je stići i pobijediti. Ekipu URIHO-a krasilo je zajedništvo, zato smo i uspjeli pobijediti. Austrijanci su ostali začuđeni, nisu se nadali tome. Kroz cijelo vrijeme ponosno je Linzom odzvanjalo ‘URIHO – Zagreb – Hrvatska’. Puno hvala In Portalu i Per aspera ad astra,što su nas pratili i prenosili naše uspjehe. Također, veliko hvala našoj trenerici Ivani Knežević Šambić što je uspjela složiti pobjedničku ekipu koja je svojim radom, ponašanjem i rezultatima ponos Ustanove URIHO, Zagreba i Hrvatske”, rekla je Jadranka Blagus, predsjednica STKI-a URIHO te dopredsjednica i suosnivačica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, presretna zbog pobjede svog Kluba.

“Nakon ovoga nas očekuju turniri po Hrvatskoj, od čega jedan u Vinkovcima. Također, planiramo organizirati jedan međunarodni turnir u Zagrebu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO, gdje bi pozvali igrače iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Austrije. Konkurencija je velika, ali nadamo se po jedanaesti put osvojiti titulu prvaka u Hrvatskoj, budući već godinama držimo taj naslov najtrofejnijeg i najboljeg Kluba. Srećom, imamo sve više mladih igrača koji će nam puno pomoći uklopivši se u zajednički kolektiv”, najavila je Blagus.

Danijel Šetrajčić, kapetan hrvatske muške ekipe, rekao je: “Muška ekipa igrala je jako dobro. Borbeno smo se postavili da ih pobijedimo nakon toliko godina. Naši igrači su jako dobri, ali također i austrijski. Osjećam se jako dobro što smo u ovih jedanaest godina po prvi puta pobijedili.”

Glavna trenerica na turniru bila je Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, koja je održano natjecanje okarakterizirala kao tek početak priprema za nadolazeću sezonu, budući ih očekuju daljnji turniri po Hrvatskoj.

“Kod žena igralo se po sistemu natjecanja da su žene igrale do četvrte pobjede, što znači tri pojedinačno i jedan par, a muški do jedanaeste pobjede, odnosno devet pojedinačno i dva para. Prvo su nastupile žene, a potom muški. Naši igrači iz Hrvatske odabrani su po kriteriju najboljih, dugogodišnjem igranju, iskustvu i rezultatima te trenutnoj pripremljenosti. Svi su u svojim kategorijama državni prvaci i osvajači medalja”, objasnila je Knežević Šambić.

Njezina početna očekivanja su se obistinila. Naime, izjavila je prije početka turnira da bi ženska ekipa trebala pobijediti s obzirom na iskustvo i pripremu igračica, iako je u ekipi iz Linza bila jedna jako dobra igračica - Christine Hüttel. Međutim, Hrvatska ih je imala nešto više. Što se tiče muške ekipe, kako je izjavila prije turnira, trebali bi uz malo sportske sreće pobijediti, iako su po tehničkoj, taktičkoj i fizičkoj pripremljenosti ‘egal’, odnosno jednaki, s igračima iz Linza. Prognoze su se ostvarile, a radosti i ponosu kod glavne trenerice nema kraja.

Blagus se na kraju zahvalila ravnatelju Ustanove URIHO Josipu Držaiću, Gradskom uredu za osobe s invaliditetom i Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom što su omogućili ovogodišnji susret u Linzu, budući su obje ekipe tijekom godina izgradile već čvrsto prijateljstvo.

Domaćini turnira, glavni trener Fritz Schneeberger i pomoćni trener Markus Schwarzbauer čestitali su hrvatskoj ekipi, podijelivši medalje, pehare i prigodne sportske darove. Mora se priznati, austrijska ekipa nije se nadala ovakvoj pobjedi Hrvatske.

Turnir se održao u sklopu europskog projekta 'Change Your Mindset - Sport4Everyone’, čija je provedba započela 1. siječnja 2017., a koji je financiran u okviru Erasmmus+ Sport programa Europske unije.

Tekst i foto: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti