Biserka Sambol: Prvakinja Hrvatske u parataekwondou ruši predrasude o osobama s invaliditetom

Biserka ima jednostavan recept za uspjeh, od tri sastojka: trud, vjera i zarazna vedrina

 

"Imam 34 godine živim u stambenoj zajednici i od kad sam tamo puno sam sretnija. Nas petero živimo u stanu kao u obitelji, obavljamo kućanske poslove, pomažemo jedni drugima, dijelimo probleme i slavimo uspjehe. Sve radimo sami", ponosno ističe Biserka Sambol, prvakinja Hrvatske u parataekwondou.

Biserku smo zatekli u njezinom, mogli bismo reći, drugom domu jer već tri godine redovno trenira parataekwondo i ne propušta ni jedan trening.

"Volim trenirati ovaj sport, puno mi znači. Razvila sam motoriku, ispunjenija sam kao osoba, imam više samopouzdanja, a pronašla sam i nove prijatelje, male i velike. Ispočetka su mi treninzi bili teži, ali sada ih s lakoćom odrađujem", priča nam Biserka s velikom strašću prema ovom sportu i nastavlja govoriti o osvojenim medaljama.

"Osvojila sam prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske prošle godine i treće mjesto na Europskom prvenstvu u Varšavi, također prošle godine. Međunarodni turnir Svjetske taekwondo federacije u Austriji mi je prošle godine donio drugo, a ove godine prvo mjesto. Osvojene medalje pružile su mi osjećaj uspješnosti koji prije nisam poznavala."

Pitali smo Biserku i o planovima za buduća natjecanja, imala je spreman odgovor kao 'iz rukava'.

"Svjetska medalja mi nedostaje, idemo prema njoj!"

U razgovoru s Biserkom doznajemo da je izvan treninga također aktivna i svestrana.

"Učim španjolski jezik, puno čitam o svemu, posebno o sportu kojim se bavim, odlazim u crkvu, članica sam Zajednice Vjera i svijetlo, a usto sam i veliki filmofil."

Na kraju razgovora dobili smo zagrljaj od Biserke, napravili smo selfie, a potom je nestala jer ju čeka prijatelj na kavi. Ova mlada žena živi život punim plućima.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti