Intervju, Sandra Paović: Osobe s invaliditetom, budite hrabri i postanite dijelom sportske nacije

Uz moto #BeActive Središnji državni ured za šport od 23. do 30. rujna ove godine organizira Europski tjedan sporta. Jedna od ambasadorica ovog projekta je i vrhunska stolnotenisačica s invaliditetom, osvajačica zlatne paraolimpijske medalje na posljednjim Igrama u Rio de Janeiru, Sandra Paović. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost, a cilj ove europske kampanje je inspirirati Europljane da budu aktivni (#BeActive) tijekom Tjedna sporta, ali ih i ohrabriti da ostanu aktivni tijekom cijele godine.

 

Koja je vaša poruka osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i svim ostalim građanima kao ambasadorice Europskog tjedna sporta?

- Sport je zabava, način života i velika prilika da upoznamo sebe, razvijemo se, družimo. Svima bih poručila da izaberu aktivnost, odnosno sport koji im najbolje odgovara i da hrabro idu naprijed. Posebice se sve navedeno odnosi na mlađu generaciju i djecu koja imaju neku teškoću s kojom se moraju nositi. Budite hrabri, odvažni i uključite se aktivno u sport s ili bez invaliditeta.

Znamo da je inicijativa za održavanje ove manifestacije potekla od Europske komisije kako bi se diljem Europe promicali sport i tjelesna aktivnost.  Kao žena koja živi aktivan sportski život prije i nakon nesreće kojom ste ušli u sport osoba s invaliditetom, recite nam, koliko je OSI populacija u RH osviještena o prednostima bavljenja športom? 

- Vjerujem da svi možemo učiniti još više kako bismo pokazali, naglasili, ali i motivirali naše sugrađane na zdraviji i aktivniji način života. Posebice mi športaši trebamo biti motivatori i glasnici sporta.

Koje aktivnosti se planiraju kako bi se građanima svih dobnih skupina pružila mogućnost da se okušaju u tradicionalnim i netradicionalnim sportovima, upoznaju s radom sportskih klubova i fitness centara i saznaju više o važnosti zdrave prehrane?

- U sklopu Europskog tjedna sporta, koji će službeno biti otvoren 23. rujna, na Jarunu će po uzoru na sportsko selo biti postavljeni sportski tereni i posebne zone, primjerice dječji kutak, zdravi kutak ili kutak za izazove, gdje će građani svih dobnih skupina moći isprobati razne sportove poput juda, karatea, streličarstva, gimnastike, atletike, nogometa, rukometa, yoge, capoeire ... Uz to, građani će moći izmjeriti svoj krvni tlak, postotak masnoće u tijelu, indeks tjelesne mase ili saznati nešto o pravilnoj prehrani. Detaljan program aktivnosti bit će objavljen uskoro na web stranici projekta www.europski-tjedan-sporta.hr, a ono što sigurno znam je da neće biti dosadno i da će aktivnosti obuhvatiti sve segmente važne za zdrav razvoj i aktivan život.

Sport bi trebao biti dostupan svima, naravno i djeci s teškoćama u razvoju kao i osobama s invaliditetom. Kakva su Vaša iskustva o dostupnosti sportskih aktivnosti osobama s invaliditetom?

- Smatram da upravo mediji imaju važnu ulogu prenošenja poruke mladima i osobama s invaliditetom koliko je bavljenje sportom pozitivno, kako za tijelo tako i za povećanje samopouzdanja. Sport nas čini jačima u svakom segmentu i trebalo bi biti još više akcija, projekata i aktivnosti u kojima bismo promovirali mogućnosti koje se nude svim skupinama kako dobnim tako i tjelesnim.

Europski tjedan sporta promovira šport za osobe s invaliditetom, širi poruku da sport treba biti dostupan svima, da se tjelesnom aktivnošću može baviti svatko tko to želi te da ne postoje nesavladive prepreke ni pred kime, neovisno o dobi, tjelesnoj spremi ili invaliditetu. Kako potaknuti osobe s invaliditetom na sudjelovanje? 

- Europski tjedan sporta izvrstan je upravo za sve osobe, neovisno o dobi i tjelesnoj spremi, jer ukazuje na to kako se svi mogu baviti sportom ili sportskim aktivnostima. Treba ukazati da se kroz sport popravlja tjelesna sprema, a upravo tada raste i samopouzdanje te se osjećamo jače, bolje i zdravije. Na nama sportašima je također zadatak da se što više uključimo u sve vrste promotivnih aktivnosti i širimo poruku, a na medijima da ju prenesu široj javnosti, posebno mladima i njihovim roditeljima.

Razgovarala: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti