Međunarodni dan gluhih: Potpuna inkluzija uz znakovni jezik

"Gledajući kroz povijest, položaj osoba s oštećenim sluhom u našoj zemlji, praktički se nije proučavao, tako da o njihovim životnim problemima, u prošlosti imamo vrlo skromne spoznaje", napominju iz Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba

 

Od 18. do 24. rujna u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni tjedan gluhih pod motom ‘Potpuna inkluzija uz znakovni jezik’, dok se Međunarodni dan gluhih obilježava zadnje subote u mjesecu rujnu.

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba poziva zainteresiranu javnost da se uključi u obilježavanje Međunarodnog dana gluhih, u subotu 23. rujna na Cvjetnom trgu između 11 i 14 sati na njihovom već tradicionalnom druženju. Svečani ručak povodom Dana gluhih održat će se u nedjelju, 24. rujna u 13 sati u Gradu mladih Granešina.

"Gledajući kroz povijest, položaj osoba s oštećenim sluhom u našoj zemlji, praktički se nije proučavao, tako da o njihovim životnim problemima, u prošlosti imamo vrlo skromne spoznaje", napominju iz Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba.

Promatrajući taj problem kroz povijest ipak možemo zamijetiti kontinuitet koji varira od potpune nebrige društva, preko samoorganiziranja u svrhu samopomoći i karitativnog pristupa, do društvene brige o osobama s oštećenim sluhom, koja se očituje donošenjem zakonskih propisa koji reguliraju specifična prava ovih osoba. Početak društvene brige o osobama s oštećenim sluhom povezan je s otvaranjem prvih škola za ovu populaciju. 

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti