Bronca Mariji Iveković i kritike zakonodavcu za sramotan tretman paraolimpijaca

Na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u francuskom Lyonu Marija Iveković je u kategoriji slijepih i slabovidnih osvojila brončano odličje u bacanju diska, ali je ujedno izrazila razočaranje što u Hrvatskoj paraolimpijci nisu dobili pravo trajne naknade za sportsku izvrsnost

Na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u francuskom Lyonu Marija Iveković je u kategoriji slijepih i slabovidnih osvojila brončano odličje u bacanju diska, ali je ujedno izrazila razočaranje što u Hrvatskoj paraolimpijci nisu dobili pravo trajne naknade za sportsku izvrsnost, izvijestio je u subotu Hrvatski paraolimpijski odbor.
"Naravno da sam presretna mojom četvrtom IPC svjetskom medaljom. Nakon tri zlata i dva svjetska rekorda ova bronca će mi dati motiva da još više radim i da se pripremim za paraolimpijske igre u Riju. No, moram istaknuti da sam žalosna i razočarana onim famoznim nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o sportu glede priznavanja trajnih naknada za sportsku izvrsnost. Ako moji dosadašnji rezultati nisu dovoljno promovirali Republiku Hrvatsku u svijetu, a za što se dodjeljuju trajne naknade, pitam danas sebe i sve vas što je onda sportska izvrsnost. Nama osvajačima IPC svjetskih medalja u paraolimpijskim sportovima nažalost zakonodavac to pravo ne priznaje”, izjavila je Marija Iveković po završetku natjecanja.

Do bronce je Marija Iveković došla sa svojim najboljim ovogodišnjim rezultatom, hicem od 38,85 metara, što joj je donijelo 893 boda. Svjetska prvakinja je Ruskinja Sofija Oksema sa 930 bodova, a srebro je otišlo u Kineskinji Liangim Zhangi sa 908 bodova.

Prvog dana nadmetanja u Lyonu u kategoriji slijepih i slabovidnih nastupio je i Miljenko Vučić u bacanju kugle. On je sa osobnim rekordom 13,88 metara zauzeo peto mjesto.

U Lyonu se natječe preko tisuću atletičara iz 90 zemalja, a hrvatske boje brane četiri atletičarke i deset atletičara.

Hina

Foto: PIXSELL