Dobra vijest iz Maksimira: Nastavak projekta Dinama i Grada Zagreba za slijepe i slabovidne navijače

"Nadamo se suradnji i s našom nogometnom reprezentacijom, a plan je audio deskripciju uvesti i u ostale sportove i sportske objekte grada Zagreba", rekao nam je Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za osobe s invaliditetom


 

U subotu je na stadionu u Maksimiru odigrana utakmica Dinamo – Osijek posebna po tome što su je pomoću audio deskripcije u potpunosti mogli doživjeti slijepi navijači iz Udruge slijepih Zagreb. Druga je to utakmica s audio deskripcijom odigrana na Dinamovu stadionu kao nastavak na pozitive reakcije slijepih navijača prilikom premijerne utakmice u svibnju ove godine.

"Ideja za audio deskripciju postoji zapravo već dvije godine u klubu, nakon jednog službenog posjeta stadionu Wembley u Londonu gdje je takva praksa uobičajena već godinama, međutim nekako do sada nismo pronašli način da idemo u realizaciju projekta. Na inicijativu gospodina Branimira Šutala, višeg stručnog savjetnika gradonačelnika za osobe s invaliditetom, održan je prošle sezone sastanak u klubu, u suglasnosti s Udrugom slijepih Zagreb i uz članicu Uprave i direktorice međunarodnih odnosa GNK Dinamo Amre Peternel dogovoren je na tom sastanku početak suradnje. Prva je premijerna audiodeskripcija održana u svibnju ove godine, na utakmici Dinama i Istre 1961, a ponosni smo na činjenicu da je to bila prva audiodeskripcija sportskog događanja u Hrvatskoj. Do sada smo imali slijepe i slabovidne navijače povremeno na utakmicama kroz samostalne dolaske, međutim ovo je nešto što je nedostajalo u cijeloj toj priči. Za opremu je zadužen gospodin Adem Braco Suljić i tvrtka AS Congress koji su oba puta osigurali 20-ak uređaja za korištenje na utakmicama Dinama, a što se tiče komentatora i naratora, gospodin Gabor ima već iskustva u tome i rado se uključio u projekt od početka, dok su njegovi sugovornici također osobe koje se ili samo žele okušati u audio deskripciji nogometne utakmice ili imaju iskustva u novinarstvu i komentiranju. Naravno, svi prođu pripremni razgovor o proceduri i naraciji. Recimo ovoga puta odlučili smo s audio deskripcijom upoznati i jednog igrača Dinama. Prvih pola sata tako je slijepim i slabovidnim navijačima utakmicu prenosio mladi prvotimac Ivan Fiolić koji je donio dodatni dašak nečeg posebnog jer je mogao prenijeti navijačima neke zanimljive stvari iz prve ruke, o igračima, o nogometu, protivniku i samoj utakmici", rekla je ovom prilikom Iva Cigrovskij, časnica za osobe s invaliditetom u Dinamu.

"Nastavak je ovo na već pokrenuti projekt koji je imao premijeru u svibnju, a kojem je cilj omogućiti slijepim i slabovidnim navijačima audio deskripciju na samom mjestu događanja i tako im dati autentičan doživljaj, u ovom slučaju nogometne utakmice, kompletnog dekora na stadionu. Imamo posebno obučene naratore koji slijepima opisuju utakmicu, tehnologijom bežičnih slušalica. Navijači dobivaju cjelovit vizualni doživljaja. Projekt ide dalje, uskoro se nadamo suradnji i s našom nogometnom reprezentacijom, a plan je audio deskripciju uvesti i u ostale sportove i sportske objekte grada Zagreba po uzoru na europske države i englesku Premier Ligu", rekao je Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za osobe s invaliditetom.

"Doći na stadion, a ne vidjeti ništa je kao doma gledati u ugašeni televizor. Bio sam i na prvoj utakmici i dojmovi su čista pozitiva, samo je šteta što ljudi to još nisu dovoljno prihvatili pa se ne odazivaju u velikom broju. Nadam se da će audio deskripcija u sportu zaživjeti. Dojam utakmice je doista savršen", rekao nam je Davor Gergorić, navijač i član Udruge slijepih Zagreb

Projekt je rezultat suradnje koju je GNK Dinamo pokrenuo u suradnji s Gradom Zagrebom.

Anita Blažinović

Foto: Goran Stanzl