Nova studija: Druženje s psima nosi višestruke koristi za zdravlje

In Portal već je objavio znanstveno istraživanje koje je zaključilo da psi predstavljaju 'nezaobilaznu točku' u raznim terapijama za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

 

Nova istraživanja pokazuju da psi mogu pomoći u zaštiti djece od razvoja ne samo ekcema, nego i astme. Začuđujuće, to je bio slučaj čak i ako je dijete bilo alergično na životinje, ali samo u određenim situacijama.

Dvije su studije analizirale kako je izloženost psima utjecala na ekcem i alergije u različitim točkama u razvoju djeteta. Oba su rada predstavljena na godišnjem znanstvenom skupu American College of Allergy, Astma and Immunology (ACAAI).

"Iako se ekcemi najčešće događaju u dojenčadi, mnogi ljudi ne znaju da postoji progresija od ekcema do alergija na hranu, nosnih alergija i astme", objasnio je alergolog Gagandeep Cheema, koji je vodio prvu studiju koja je promatrala utjecaj pasa na ekcem.

Studija je promatrala učestalost ekcema kod djece čije su majke izložene psima barem jedan sat dnevno tijekom trudnoće.

"Otkrili smo da je majčino izlaganje psima prije rođenja djeteta značajno povezano s nižim rizikom od ekcema do dvije godine starosti, ali taj zaštitni učinak smanjuje se u dobi od 10 godina", rekao je koautor studije Edward M. Zoratti, a prenosi iflscience.com.

U drugom dijelu istraživanja, u kojem je promatran utjecaj koji psi imaju na astmu u djetinjstvu, rezultati su bili malo složeniji. Proučavana su dva različita faktora izloženosti djece s astmom psima – prvi je protein koji utječe na djecu s alergijama na pse, a drugi su bakterije koje se nalaze na psećem krznu.

Znanstvenici su otkrili da su nealergenske bakterije imale zaštitni učinak protiv simptoma astme kod djece, ali protein je pogoršavao simptome. Ovaj mješoviti rezultat znači da se izloženost samim životinjama vjerojatno ne preporučuje onima s astmom koji su alergični na pse, ali mogu pružiti novu terapiju koja olakšava simptome pomoću bakterija.

In Portal već je objavio znanstveno istraživanje koje je zaključilo da psi predstavljaju 'nezaobilaznu točku' u raznim terapijama za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Uistinu prijatelji na koje se možeš osloniti!

Damir Fatušić