BK OSI DDZ Željko Klepač – URIHO: Zagrebački boćarski klub osoba s invaliditetom pred novim izazovima

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je od deset aktivnih kategoriziranih igrač(ic)a kluba njih čak devet ove godine kući odnijelo poneku medalju s domaćih i međunarodnih službenih natjecanja


 

BK OSI DDZ Željko Klepač–URIHO osnovan je 2005. godine i od tada je izrastao u najbrojniji i najuspješniji klub u Hrvatskoj. Trenutno broji 16 kategoriziranih igrač(ic)a, od kojih je deset ove godine nastupilo u službenom natjecanjima Hrvatskog saveza boćanja za osobe s invaliditetom te sedmero rekreativaca, s tendencijom da taj broj u sljedećoj godini bude još i veći.

Jedini su klub u Hrvatskoj čiji se igrači/ce natječu u sve četiri službene kategorije.

Ove sezone igrači/ce BK OSI DDZ Željko Klepač-URIHO na pojedinačnom i ekipnom prvenstvu Hrvatske te Kupu Hrvatske osvojili su čak 10 medalja i obranili titulu ekipnih prvaka Hrvatske te tako još jednom potukli konkurenciju, a medalje su se osvajale i na međunarodnim natjecanjima.

Osvajanje medalja počelo je na Otvorenom prvenstvu grada Zagreba za mlade (koje možemo smatrati i neslužbenim prvenstvom Hrvatske, jer je, uz Božićni turnir mladih, jedino natjecanje za igrač(ic)e do 21 godine), na kojem su Katarina Strunjak i Anamaria Arambašić pokorile konkurenciju u BC4 kategoriji, osvojivši 1. i 2. mjesto.

Nastavak je uslijedio na Ekipnom prvenstvu Hrvatske održanom u lipnju u Zagrebu, gdje su se po prvi put pojavili s ekipom i parovima u sve tri natjecateljske kategorije. Nastupili su tamo BC1/BC2 ekipa, BC3 par i čak 3 BC4 para, a samo jedan BC4 par nije uspio doći do medalje.


 

BC1/BC2 ekipa, u sastavu Martin Frković, Lara Dabić i Marko Turković i BC3 par Marko Arambašić i Mihajlo Kovačić bili su uvjerljivi u svojim kategorijama i bez poraza stigli do naslova državnih prvaka. U BC4 kategoriji Željko Jarić-Pavičić i Katarina Strunjak osvojili su srebrnu, a Damir Juren i Silvana Strunjak brončanu medalju. Sve to je, naravno, bilo i više nego dovoljno da BK OSI DDZ Željko Klepač-URIHO obrani titulu ekipnog prvaka Hrvatske i dobije prijelazni pehar. Dodajmo još tome da je i član kluba Krsto Kovačević u BC3 kategoriji osvojio broncu igrajući u paru s Istrankom Samantom Lukšić.

Berba medalja nastavljena je na Kupu Hrvatske, održanom početkom studenog u Požegi, gdje su osvojene nove 3 medalje. Martin Frković postao je osvajač Kupa u BC1 kategoriji, Željko Jarić-Pavičić u BC4 kategoriji osvojio je srebro, a Tomislav Habek u BC3 kategoriji broncu.

Nakon svega ovoga sasvim je očekivano bilo i slavlje igrača BK OSI DDZ Željko Klepa"-URIHO i na završnici pojedinačnog prvenstva Hrvatske u Puli. Martin Frković Još jednom je pokazao da je apsolutni vladar BC1 kategorije te je oko vrata stavio i zlatnu medalju kao prvak Hrvatske. U BC3 kategoriji Marko Arambašić još jednom se našao na postolju, iako se ovaj put morao zadovoljiti srebrnom medaljom, dok je u BC4 kategoriji Damir Juren osvojio broncu.

Uspješni su igrači BK OSI DDZ Željko Klepač-URIHO bili i na međunarodnim natjecanjima, gdje su nastupali kao članovi reprezentacije Hrvatske, u kojoj je, spomenimo i to, BK OSI DDZ Željko Klepač-URIHO najzastupljeniji od svih hrvatskih klubova.

U svibnju je na Otvorenom prvenstvu Njemačke Damir Juren, u paru s Jakobom Škanteljem iz Slovenije, osvojio brončanu medalju u konkurenciji BC4 parova.

U srpnju, na BISFed 2017 Poznan Regional Openu Martin Frković je, kao član i kapetan BC1/BC2 ekipe (zajedno s Markom Turkovićem i Kristijanom Trampužom) osvojio brončanu medalju, dok se Damir Juren kao član BC4 para (zajedno s Davorom Komarom i Melisom Osmanović) okitio srebrom. Bile su to prve ikad osvojene medalje hrvatskih boćara s invaliditetom na jednom službenom BISFedovom turniru.

 

U pojedinačnom natjecanju tog turnira Damir Juren je igrao u četvrtfinalu BC4 kategorije, Marko Arambašić osminu finala BC3 kategorije, a Martin Frković osvojio je 8. mjesto u BC1 kategoriji.

Damir Juren je kao član BC4 para osvojio i 4. mjesto na Otvorenom turniru Svjetskog kupa u Kansas Cityju te 5. mjesto na Europskom prvenstvu održanom u Portugalu, gdje je upisao i 26. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Na Europskim igrama mladih s invaliditetom, održanim u studenom u Genovi, koje se službeno vode i kao prvo Europsko juniorsko prvenstvo, nastupile su i naše mlade nade Katarina Strunjak i Anamaria Arambašić. U pojedinačnoj konkurenciji Katarina je osvojila 3. mjesto, a Anamaria 4., ispred njih su se plasirali samo srebrni s Paraolimpijskih igara u Riju Samuel Andrejčik i polufinalistica nedavno održanog seniorskog Europskog prvenstva Michaela Balcová, oboje iz Slovačke. Spomenimo i da je tamo Anamaria bila vrlo blizu velikom iznenađenju i plasmanu u finale, jer je u polufinalnom susretu protiv Balcove bila u igri doslovno do zadnje boće, no na kraju je puno iskusnija Slovakinja slavila s 4:3.

U konkurenciji parova naše su cure u finalnoj utakmici pružile sjajan otpor Paraolimpijskim pobjednicima iz Rija, slovačkom paru Andrejčik-Balcová, no na kraju su se morale zadovoljiti časnim porazom od 4:1.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je od deset aktivnih kategoriziranih igrač(ic)a BK OSI DDZ Željko Klepač-URIHO njih čak devet ove godine kući odnijelo poneku medalju s domaćih i međunarodnih službenih natjecanja, a njih pet su članovi reprezentacije Hrvatske.

Najbolje od svega je to što članice i članovi BK OSI DDZ "Željko Klepač"-URIHO vjeruju da mogu biti još bolji i da će to dokazati već sljedeće sezone.

Tomislav Bunjevac

 

Povezane vijesti