Sabor RH: Ratku Kovačiću uručena prestižna nagrada za iznimna postignuća u sportu 'Franjo Bučar'

Kao predsjednik HPO-a Ratko Kovačić je pokazao kako se upornim i predanim radom u kratkom periodu od male grupe entuzijasta i sportaša može stvoriti jedna od vodećih sportskih organizacija u Hrvatskoj


 

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić prošle je subote na svečanoj ceremoniji u zgradi Hrvatskog sabora primio godišnju nagradu 'Franjo Bučar' za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj.

Ratko Kovačić je nagradu zaslužio kao čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Europskog paraolimpijskog odbora. Ratko je svoju karijeru u paraolimpijskom sportu započeo kao stolnotenisač koji je predstavljao Hrvatsku na paraolimpijskim igrama u Sydneyju i Ateni. U proteklih dvadeset godina, od kada je 1997. godine stupio na čelo Hrvatskog sportskog saveza invalida, današnjeg Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić je pokazao kako se upornim i predanim radom u kratkom periodu može iz male grupe entuzijasta i sportaša razviti jednu od vodećih sportskih organizacija u Hrvatskoj.

Najviše državne nagrade na području sporta 'Franjo Bučar', kao nagradu za životno djelo u 2017. godini, dobili su Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel, dok su dobitnici godišnjih nagrada Deni Lušić, Dina Levačić, Edi Stipić, Edo Pezzi, Igor Boraska, Ivica Tucak, Jozo Jakelić, Luka Lončar, Ratko Kovačić, Tihomir Franković, Valentina Pereglin i Vlado Lisjak.

"Iza svih ovogodišnjih dobitnika stoje brojni i raznoliki sportski rezultati - direktni sportski uspjesi, ali i postignuća iz pozadine, poticaj i doprinos razvoju sporta. Uopće ne sumnjam da će nagrađeni i dalje, neovisno o današnjem postignuću, nastaviti promovirati i razvijati hrvatski sport jednakim žarom", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ova najviša državna nagrada na području sporta, nazvana je po ocu hrvatskog olimpizma, a ove je godine po prvi puta dodijeljena na sam datum rođenja Franje Bučara. Dodjeljuje se u obliku medalje s likom Franje Bučara, rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, posebne diplome i novčane nagrade. Pozlaćena medalja dodjeljuje se nagrađenima za životno djelo, a posrebrena dobitnicima godišnje nagrade.

Anita Blažinović