Proglašenje sportaša godine: Nagrada za životno djelo Jadranki Blagus, prvoj dami STKI URIHO

Posebna priznanja najuspješnijim sportašima s invaliditetom dobili su stolnotenisačica Helena Dretar Karić, atletičari Zoran Talić i Laura Štefanac, kuglačice Petra Deša i Ruža Markešić te strijelac Boris Gramnjak

 

Na tradicionalnom proglašenju sportaša Zagreba za 2017. godinu na adventskoj pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića, u organizaciji Sportskog saveza Grada Zagreba, titule najboljih sportaša odnijeli su u žestokoj konkurenciji najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković i mladi gimnastičar Tin Srbić.

Perković je aktualna olimpijska pobjednica u bacanju diska šesti put uzastopce, a po sedmi puta ukupno najbolja sportašica glavnog grada Hrvatske. Rese je i naslovi svjetske prvakinje te pobjednice Dijamantne lige šesti puta zaredom. Uspjela je dostići Janicu Kostelić, koja je također sedam puta slavila u Zagrebu.

Srbić je gimnastičar Hrvatskog sokola, svjetski prvak na preči te drugoplasirani u ukupnom poretku Svjetskog kupa. U muškoj konkurenciji za najboljeg sportaša Zagreba on je već šesti različiti pobjednik u posljednjih šest godina, dok je rekorder još uvijek Ivica Kostelić sa šest nagrada.

Na programu je bilo proglašenje najbolje sportašice i najboljeg sportaša, najbolje posade i momčadi, najbolje ženske ekipe i muške ekipe, dodjela trofeja za životno djelo te drugih priznanja. Uglavnom, u mnoštvu laureata podijeljeno je ukupno 77 nagrada, od kojih se najveći dio odnosio na mlade sportašice i sportaše – njih 51. Uz to dodijeljeno je šest nagrada sportašima s invaliditetom, šest godišnjih nagrada i tri nagrade za trenere.

Posebna priznanja SSGZ-a najuspješnijim sportašima s invaliditetom dobili su stolnotenisačica Helena Dretar Karić, atletičari Zoran Talić i Laura Štefanac, kuglačice Petra Deša i Ruža Markešić te strijelac Boris Gramnjak.

Nagrade za životno djelo dobili su Slaven Zambata - legendarni kapetan Dinama, osvajača Kupa velesajamskih gradova 1967.; Josip Čorak - srebrni s Olimpijskih igara u Münchenu, prvak Europe 1969., brončani na Europskom prvenstvu 1970. te pojedinačni prvak bivše države u hrvanju dvanaest puta; Marijan Marić - padobranac, instruktor padobranstva, pilot, bivši svjetski rekorder; Jadranka Blagus - osnivačica i predsjednica Stolnoteniskog kluba invalida URIHO, najtrofejnijeg kluba u Hrvatskoj; te Kajakaški savez Zagreba, koji ove godine slavi 50. obljetnicu osnutka.

"Sretna sam i ponosna na dodijeljenom trofeju - nagradi za životno djelo. Osobito mi je zadovoljstvo primiti trofej s rukometašicama Lokomotive, čiji sam fan više od 40 godina. Moju nagradu posvećujem svojoj majci i ravnatelju URIHO-a Josipu Držaiću, čije su zasluge u sportu osoba s invaliditetom neprocjenjive. Također, mom uspjehu pridonijeli su i svi sportaši s invaliditetom. U trofej je utkan i njihov dio uspjeha. Čestitke i članici STKI URIHO Heleni Dretar-Karić, na posebnom priznanju za najuspješniju sportašicu s invaliditetom u 2017. godini. Također čestitam i našoj Maji Šuman, koja je uz sport diplomirala na Ekonomskom fakultetu", rekla je Jadranka Blagus, predsjednica STKI URIHO iz Zagreba te dopredsjednica i suosnivačica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom (HSTSI), koja je ove godine dobila nagradu za životno djelo u kategoriji sportaša s invaliditetom.

Nagrade najuspješnijim trenerima dobili su Lucijan Krce, Edis Elkasević i Pero Kuterovac. Krce je trener Tina Srbića, kao i gimnastičar s najvećim brojem nastupa za reprezentaciju Hrvatske. Elkasević je hrvatski atletski trener Sandre Perković i bivši natjecatelj u bacanju kugle i diska, dok je Kuterovac kondicijski trener vaterpolske reprezentacije (svjetski prvak i treća u Svjetskoj ligi), juniorske vaterpolske reprezentacije (srebrna na SP U20), veslača Damira Martina (srebrnog na EP u samcu) i rukometašica Lokomotive (osvajačice Challenge kupa).

Dvoje zagrebačkih sportskih velikana, Janica i Ivica Kostelić, primili su Posebno priznanje za izniman doprinos zagrebačkom sportu, kao i promociji grada Zagreba. Već je 15 godina od Janičina veličanstvenog nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju, gdje je osvojila tri zlata i srebro, te deset godina od završetka karijere. Ivica je natjecateljsku karijeru završio ove kalendarske godine.

Na pozornicu su izašle i brojne zagrebačke sportske nade – mladi sportaši koji su ove godine osvajali medalje na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima.

Nagrada za najbolju žensku ekipu pripala je rukometašicama Lokomotive, osvajačicama europskog Challenge kupa, na čelu s Klaudijom Bubalo, proslavljenom hrvatskom rukometašicom. ŽRK Lokomotiva je ženski rukometni klub iz Zagreba, osnovan 1. veljače 1949. godine. Jedan je od dva najuspješnija kluba u hrvatskoj ženskoj rukometnoj ligi, uz Podravku iz Koprivnice. Tijekom 1990-ih Klub je djelovao i pod nazivom Kraš.

Najboljom momčadi proglašeni su košarkaški prvaci Hrvatske i osvajači hrvatskog Kupa Cedevita. KK Cedevita Zagreb je hrvatski profesionalni košarkaški klub. Podsjetimo se kako je nakon sezone 2008./2009. dobio pozivnicu za nastup u regionalnoj NLB ligi. Trostruki je osvajač naslova prvaka Hrvatske, četverostruki osvajač Kupa Krešimira Ćosića te dvostruki osvajač Kupa Dražena Petrovića uz četiri nastupa u finalu regionalne ABA lige. Stoga nije ni čudno da su dobili nagradu za najbolju mušku ekipu za ovu godinu.

Nagradu za najbolju sportsku posadu dobili su već treću godinu uzastopce braća Martin i Valent Sinković, veslači Mladosti, koji su ove godine osvojili drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u svojoj novoj disciplini - dvojcu bez kormilara, gdje su odigrali prvu sezonu. Za njih je to bila već šesta medalja sa svjetskih prvenstava, već u trećoj različitoj disciplini. Istaknimo i to da su u četvercu na pariće dva puta bili zlatni, a jednom brončani. U dvojcu na pariće osvojili su dva zlata. Osvojili su i olimpijsko srebro u četvercu na pariće iz Londona 2012. godine i aktualni su olimpijski pobjednici u dvojcu na pariće.

Za vrhunske rezultate u protekloj godini godišnje nagrade SSGZ-a dobili su taekwondašica Kristina Tomić - bronca na Svjetskom prvenstvu u Koreji, veslač Damir Martin - srebrna medalja u samcu na Europskom prvenstvu, ronioc Goran Čolak – četiri zlatne i dvije srebrne medalje na Europskom prvenstvu u bazenskim i dubinskim disciplinama u ronjenju uz tri svjetska rekorda, vratar vaterpolo reprezentacije Ivan Marcelić - svjetski prvak i treće mjesto u Svjetskoj ligi, trapaš Josip Glasnović - dva srebra u trapu na EP, te hrvač Ivan Huklek - srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu u hrvanju u kategoriji mlađih seniora.

U glazbenom dijelu, svečanost je ispunila Indira s pratnjom. Dodatni pečat dali su Zaprešić Boysi popularnim navijačkim hitovima, koji su mnoge razveselili dijeljenjem svojih CD-ova. Bila je to prilika za mnoge da dobiju potpisane kalendare SSGZ-a od strane sportaša, kao i za fotografiranje sportskih fanova sa svojim sportskim idolima.

U ovoj blagdanskoj atmosferi, kao što je bilo za očekivati, u malo više od sat vremena središnji zagrebački trg okupio je i ovog puta veliki broj zaljubljenika u sport, koji su kroz cijelo vrijeme pljeskali najboljim sportašicama i sportašima svoga grada.

Nakon proglašenja uslijedio je prigodni domjenak i druženje u kavani Johann Franck za dobitnike, njihove obitelji i prijatelje, sportaše, sportske djelatnike, uzvanike, uz nastup pjevačice Indire Levak.

Klaudija Klanjčić