Udruga invalida rada Zagreba: Svi ste pozvani na kulturno-zabavni spektakl 'I mi smo zvijezde'

"Ovom manifestacijom želimo prikazati i način inkluzije jedne od ranjivih društvenih skupina – invalida rada, u društveni odnosno kulturni život grada, a ujedno i ublažiti sveprisutnu dominantnost predrasuda o smanjenim mogućnostima osoba s invaliditetom", poručuju iz udruge

 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) po četvrti put za redom organizira sada već tradicionalnu manifestaciju "I mi smo zvijezde" kojom prigodom će predstaviti rezultate jednogodišnjeg rada svojih članova u Centru za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1, s početkom u 18 sati i besplatnim ulazom za sve zainteresirane građane.

Manifestacija je dio trogodišnjeg programa "Ars longa, vita brevis", sufinanciranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a zamišljena je u obliku kulturno-zabavnog programa odnosno kao skup dramskih, plesnih i glazbenih točaka čiji će izvođači biti članovi UIR Zagreba koji će prezentirati stečena znanja i vještine pred mnogobrojnom publikom. Njima će se u izvođenju pridružiti i djelatnici UIR Zagreba te partneri na programu – štićenici Domova za starije osobe Trnje i Ježdovec te članovi Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje.

"Ovom manifestacijom želimo prikazati i način inkluzije jedne od ranjivih društvenih skupina – invalida rada, u društveni odnosno kulturni život grada, a ujedno i ublažiti sveprisutnu dominantnost predrasuda o smanjenim mogućnostima osoba s invaliditetom", poručuju iz udruge.

"Obzirom na dosadašnje vrlo pozitivne rezultate, ovu smo manifestaciju odlučili organizirati i ove godine kako bismo široj javnosti još jednom pokazali i dokazali da entuzijazam osoba s invaliditetom može prevladati svaki hendikep. Pozivam vas da se odazovete našem pozivu i osobno uvjerite u izrečeno, a slobodno sobom povedite svoju obitelj, prijatelje i kolege jer što nas je više, to je i rezultat pozitivniji", izjavila je Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreba.

S danom 30. rujna 2017. godine u Republici Hrvatskoj registrirano je 118.512 osoba s invaliditetom od čega 23,99 posto invalida rada na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, a upravo je to populacija koju okuplja UIR Zagreba. Tijekom godine, u UIR Zagreba se od ukupnog broja invalida rada s navedenih područja (28.431) obrati njih gotovo 9.000, uključivanjem u brojne aktivnosti prilagođene i osmišljene upravo za njih ili pak korištenjem raznovrsnih popusta osiguranih od strane partnera i suradnika UIR Zagreba. Osim organizacije kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i osiguravanja raznih pogodnosti, UIR Zagreba se pred tijelima lokalne i državne vlasti bori i za poboljšanje prava invalida rada, ali i ostalih osoba s invaliditetom te za unapređenje njihovog socijalnog, zdravstvenog, gospodarskog i pravnog položaja s ciljem uvažavanja njihovih potreba i poštivanja njihova dostojanstva.

Više informacija o udruzi na stranici www.uir-zagreb.hr.

Anamarija Lazić