Rijeka: Športski savez osoba s invaliditetom pokrenuo netball u sklopu Projekta ReSport

Netball prdstavlja inovaciju u paraolimpijskom sportu na našem području, a koja uvelike može pridonijeti napretku i razvoju te rehabilitaciji osoba s invaliditetom

 

Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke 22. siječnja 2018. započeo je s provedbom netballa za osobe s invaliditetom u sklopu Projekta ReSport, javlja Jutarnji.hr

Netball je vrsta košarke bez vođenja lopte po terenu, s dodavanjem lopte od igrača do igrača i šutiranjem na koš. Ovakva vrsta sportskih aktivnosti inovacija je u sportu za osobe s invaliditetom na našem području, a koja uvelike može pridonijeti napretku i razvoju te rehabilitaciji osoba s invaliditetom.

Toga je dana prikazan trening s osnovnim elementima netballa za osobe s različitim vrstama invaliditeta. Projekt ReSport promiče volonterske aktivnosti u sportu, socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti te promovira zdravlje kroz povećanje sudjelovanja i jednak pristup sportu za sve.

Cilj projekta je provedba obuke za osobe s invaliditetom u zemljama partnera i to u prirodi, u teretani i uz IT alate. Također, projekt uključuje suradnju s organizacijama djece i mladih kako bi se poticala socijalna uključenost osoba s invaliditetom te njihove jednake mogućnosti u sportu.

Cilj partnerstva je promicati sudjelovanje ciljnih skupina u području sporta i tjelesne aktivnosti te podržati provedbu načela EU dobrog upravljanja u sportu, podržati europske strategije za socijalnu uključenost i jednake mogućnosti, smjernice EU-a za fizičke aktivnosti kao i druge dokumente u tom području.

Partneri Projekta ReSport su organizacije iz osam zemalja: Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner Projekta je Centar NAPREJ Maribor dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke. ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Iznos ukupnog projekta je 488.928,99 eura, a projekt je sufinanciran 80 posto od strane Europske unije preko programa Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership, točnije sufinanciran je u iznosu 391.143,19 eura, od čega iznos za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 59.481,00 eura.

Anita Blažinović