Fašnik na Kajzerici: Maske i ove godine preuzele vlast nad Ustanovom URIHO

Gradonačelnikove pozdrave je prenijela njegova izaslanica Višnja Fortuna, koja je ovom prigodom prenijela i poruku o namjeri i ustrajnosti Grada Zagreba da se što brže realizira gradnja novog URIHO-vog kompleksa na Kajzerici

 

Običaji su običaji i, kao takve, poželjno ih je obilježavati. Redovito i na pravi način. A kada je riječ o obilježavanju običaja, Urihovci su pravi majstori. To su pokazali i jučer, 13. veljače, u proizvodnoj jedinici Konfekcije na Kajzerici, gdje su upriličili već tradicionalnu Fašničku feštu. Organizator cjelokupne manifestacije bio je i ove godine Sindikat osoba s invaliditetom.  Poklade22 Poklade21 Poklade20.JPG Poklade19.JPG Poklade18 Poklade17.JPG Poklade16 Poklade15 Poklade14.JPG Poklade13 Poklade12 Poklade11.JPG Poklade10.JPG Poklade9 Poklade8.JPG Poklade7.JPG Poklade6.JPG Poklade5.JPG Poklade4.JPG Poklade3.JPG Poklade2.JPG Poklade1a Poklade1.JPG

Uz mnoštvo radnika, po običaju, na fešti se okupio i popriličan broj gostiju, a među njima su, kao i uvijek, posebno mjesto zauzimali predstavnici Grada Zagreba, koji su u Ustanovi URIHO, zapravo, puno više od gostiju. To će vam potvrditi svaki Urihovac, bez razmišljanja. Pitajte ih bilo kada i bilo gdje.

 

Fešta je počela puno prije službenog početka, naravno – Urihovci i njihovi gosti i prijatelji počeli su se okupljati i družiti od ranog jutra. Datumu i godišnjem dobu primjereno, ali ipak nepovoljno, hladno i tmurno vrijeme, smanjilo je uobičajenu fašničku gužvu na Kajzerici, no maštovitih, a često i kompleksnih maski nije nedostajalo.

Iako je miris kobasica i krafni odvlačio van, centralni dio fešte se, kao i svake godine, održavao u prostranom, ali za znatiželjnike nikad dovoljno velikom konfekcijskom pogonu . Tamo je čekala domaćica i fašnička vladarica URIHO-a Božena Peček. Ili njezina dobro zamaskirana dvojnica, teško je biti siguran. Kada su se svi dobro i udobno smjestili, privremena šefica je pozdravila sve okupljene na ovoj, već jedanaestoj po redu Fašničkoj fešti, a poseban je pozdrav uputila specijalnoj savjetnici i izaslanici zagrebačkog gradonačelnika Višnji Fortuni, istaknuvši pritom prijateljstvo Grada Zagreba, te ravnatelju Ustanove URIHO Josipu Držaiću, koji je potom preuzeo i mikrofon. Zahvalio je svim radnicima i svima koji su se i ove godine potrudili oko organizacije Fašničke fešte, te je objasnio da je izaslanstvo Grada Zagreba trebalo biti brojnije i uključivati gradonačelnika Milana Bandića, no dolazak srpskog predsjednika ponešto je promijenio planove. Gradonačelnikove pozdrave je prenijela njegova izaslanica Višnja Fortuna, koja je ovom prigodom prenijela i poruku o namjeri i ustrajnosti Grada da se što brže realizira gradnja novog URIHO-vog kompleksa na Kajzerici.

Nakon uvodnih riječi, vlast su u potpunosti preuzeli ljudi pod maskama. Uslijedila je kratka predstava, tradicionalni igrokaz gluhih i nagluhih Urihovaca, a gluma se ubrzo pretvorila u ples, popraćen glazbom maestra Tomislava Brajše. Neki su ostali plesati, a neke su nosevi odveli do kobasica i krafni, no svi su se družili i zabavljali, kako to i biva kada Urihovci obilježavaju običaje.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti