PyeongChang 2018: Bruno Bošnjak naš je adut za medalju u Para Snowboardu

Para Snowboard napravio je svoj paraolimpijski debi u Sočiju 2014. i ubrzo se proširio na 10 natjecanja na ovogodišnjim Zimskim paraolimpijskim igrama

 

S manje od dva tjedna do početka Zimskih paraolimpijskih igara, vrijeme je da se upoznamo s još jednim od šest sportova koje ćemo pratiti u PyeongChangu – Para Snowboard. U Para Snowboardingu sportaši kombiniraju brzinu i agilnost dok se što brže utrkuju niz spust. Para Snowboard, koji se prije zvao Adaptive Snowboard, odnosi se na modificiranu verziju sporta s promjenama u opremi, pravilima i tehničkim specifikacijama koje omogućavaju sportašima s invaliditetom da sudjeluju u rekreativnim i natjecateljskim aktivnostima.

Para Snowboard natjecanja održavaju se za muške i ženske vozače s tjelesnim invaliditetima poput ozljede kralježnice, cerebralne paralize ili amputacije. Vozači se natječu na temelju njihove funkcionalne sposobnosti tako što ih se klasificira u tri različite kategorije. Para Snowboard se dijeli u dvije discipline (snowboard-cross i banked slalom) a navedene kategorije su – SB-LL1 i SB-LL2 za sportaše s invaliditetom u donjim ekstremitetima i SB-ULza sportaše s invaliditetom u gornjem dijelu tijela. Opremu koju koriste sportaši su modificirani snowboardi i ortopedska pomagala.

Što je banked slalom?

U disciplini banked slalom svaki sportaš spušta se niz stazu tri puta i najbolji rezultat od ta tri spusta određuje konačni rezultat. Samo je jedan natjecatelj na stazi po spustu.

Što je snowboard-cross?

Tijekom kvalifikacija, sportaši se natječu za najbolji rezultat nakon tri spusta. Nakon kvalifikacija u finale ulaze osam muških i ženskih sportaša. Tijekom finala smiju se spuštati dva ili više (ovisno o odluci sudaca) sportaša.

Para Snowboard napravio je svoj paraolimpijski debi u Sočiju 2014. i ubrzo se proširio na 10 natjecanja u PyeongChang 2018. Na ovogodišnjim Igrama Hrvatska će prvi puta u povijesti imati svojeg predstavnika u Para Snowboardu i to u obje discipline - Brunu Bošnjaka.

Izvor: HPO