Intervju, Dino Sokolović: Dat ću sve od sebe za medalju na Zimskim paraolimpijskim igrama

Dan uoči otvaranja Zimskih paraolimpijskih igara u PjongČangu razgovarali smo s najboljim hrvatskim paraskijašem Dinom Sokolovićem. Naš se najtrofejniji skijaš s invaliditetom, naime, po treći put na Zimskim paraolimpijskim igrama nadmeće u konkurenciji sjedećih skijaša.

 

Kakvi su prvi dojmovi iz PjongČanga?

- Pa, dojmovi su dobri. Vrijeme nas zeza. Malo je toplo, pa malo hladno vrijeme. Evo danas je bilo i vjetra, a noćas je pao novi snjeg. Odradio sam prvi trening i to u spustu. Na moju sreću, bila je meka staza. Iako to može biti dvosjekli mač, malo me bilo strah, ali na moju sreću nisam zbog meke staze ostvario veliku brzinu. No, iako je na kraju bio loš rezultat, zadovoljan sam sa svojim skijanjem. Usporio sam na djelovima koji su bili pomalo rizični, pa sam ih prošao na sigurno. Spust nije moja disciplina, tu sam bio tek da malo osjetim stazu. Zato smo i prijavili spust, iako nisam siguran hoću li uopće nastupiti u ovoj disciplini. Na kraju krajeva, konačnu odluku donijet ću sa svojim trenerom Lukom Dobrinićem, ali to za mene zasigurno nije rezultatski bitna utrka. Da i nastupim ne mogu se nadati nekom dobrom rezultatu.

Koje su ti discipline važne u PjongČangu?

- Zasigurno slalom je moja najbolja disciplina. Da ne okolišam, realno u slalomu imam nekakve šanse za postolje. I u kombinaciji se nadam da mogu konkurirati. Treba vrhunski odraditi superveleslalom na razini na kojoj još nikad nisam bio i nakon toga treba odraditi još jedan vrhunski slalom. Potom je sve moguće.

Kakva je konkurencija na ovogodišnjim paraolimpijskim igrama u sjedećoj konkurenciji alpinaca?

- Ovdje je Poljak Sikorski, Nijemac Roman Rajbl, Japanac Suzuki. Došli su tu i neki novi klinci, poput Norvežanina koji je osvojio ukupni poredak na ovogodišnjem svjetskom kupu, tu je Frederic Francoa koji je osvojio mali slalomski globus u svjetskom kupu. Tu su svi Japanci koji su iz godine u godinu u samom svjetskom vrhu. Tu su dva mlada Nizozemca, koji su također u samom svjetskom vrhu, a jedan je od njih na Svjetskom prvenstvu prošle godine uzeo tri zlata. Ukratko, kad se sve zaokruži, u utrciza medalje je gotovo njih petnaest, i to u ravnopravnoj konkurenciji. Svi mnogo ulažu u skijanje. Daju sve od sebe. Svi mnogo treniraju i skijanje u odnosu na Soči otišlo je na više, zasigurno za nekoliko stepenica. Oprema za monoski je napredovala. Puno je prilagođenija skijašima, tako da se brže skija i automatski se vidi taj napredak. Jednostavno ,skijanje u sjedećoj konkurenciji je eksplodiralo i bit će teško i napeto. Ja ću dati sve od sebe.

Kako su se domaćini pripremili za natjecanja?

- Uvjeti su dobri. Ne možeš utjecati na to da od 10 ujutro pa do 13 sati staza u potpunosti izdrži. Ne može se prekinuti utrka da bi se to saniralo. Sve u svemu, ja sam zadovoljan. Jedino da nas vremenski uvjeti posluže.

U kakvoj si formi?

- Mislim da sam u dobroj formi. Mislim da sam dobar. Naravno, tu je slalom, moja najbolja disciplina, a u ostalim ću dati sve od sebe da ostvarim najbolje rezultate.

Kakav si "u glavi"?

- Evo, i na današnjem spustu bio sam koncentriran. Malo me na početku bilo strah brzine, ali sam se potom opustio i baš onako kako sam si isplanirao, na samom ogledu staze, tako sam se i odskijao. Na blažim djelovima sam se opustio da osjetim stazu i brzinu. Prije samo jednog skoka malo sam usporio, jer nema smisla riskirati, a potom sam se opustio i odskijao svoju vožnju.

Razgovarao: Darko Matić / HPO

 

Povezane vijesti