Dobra vijest: Centar Silver započinje s obukom pasa za osobe oboljele od epilepsije

Psi su trenirani tako da pomažu osobi nakon epileptičnog napada, primjerice lavežom bude osobu, donose im potrebne lijekove ili aktiviraju alarm za pomoć

 

Zahvaljujući specijaliziranom Centru za obuku pasa pomagača Silver mnoge osobe s invaliditetom danas imaju kvalitetniji i bogatiji život.

U Silveru su započeli s programom edukacije za obuku pasa pomagača za oboljele od epilepsije. Psi su trenirani tako da pomažu osobi nakon epileptičnog napada, primjerice da lavežom bude osobu, donose im potrebne lijekove ili aktiviraju alarm za pomoć te donose telefon s kojeg osoba može pozvati pomoć. Isto tako, sposobni su upozoriti osobu na napad prije nego što se on dogodi, a trenirani su i za izbjegavanje opasnih situacija koji se mogu dogoditi uslijed napada, javlja Dalmacija News.

Školovanje psa pomagača vrlo je dugotrajno. Nakon što pas provede godinu dana u udomiteljskoj obitelji radi socijalizacije, pas se vraća u centar na pregled nakon kojeg ide u školu koja ima zadatak da ga usmjeri u određeni program.

Školovanje psa traje u prosjeku osam mjeseci, a bitno je istaknuti da se svaki pas pomagač trenira prema potrebama i specifičnostima korisnika.

A. Blažinović