Udruga za autizam Zadar: Rušimo zajedno barijere autizma, izgradimo pristupačno društvo

"Ne želimo raditi posao sustava – želimo od države sustavna rješenja", poruka je Saveza udruga za autizam Hrvatske

 

Svake godine 2. travnja obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a Udruga za autizam Zadar ove će ga godine obilježiti u subotu, 31. ožujka, na Narodnom trgu u Zadru, prenosi Antena Zadar

"Od 8 d0 13 sati postavit ćemo štand s rukotvorinama nastalim tijekom radnih terapija u našoj udruzi, postaviti malu izložbu na temu predrasude o autizmu, prikupljati donacije za rad udruge, a točno u podne pustiti ćemo u zrak plave balone.

Moto ovogodišnjeg obilježavanje dana svjesnosti o autizmu je isti kao i prošle godine: Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo. Time i simbolično želimo pokazati kako nema pomaka u rješavanjima golemih problema ove populacije, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. A poruka Saveza udruga za autizam Hrvatske je: Ne želimo raditi posao sustava – želimo od države sustavna rješenja!

Zahtijevamo da se RH drži obveza iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koju je potpisala i ratificirala.

Podsjećamo da još uvijek u RH nemamo sustavno riješene usluge rane intervencije, nemamo riješene asistente u najranijoj dobi u vrtićima, još uvijek pojedini ravnatelji vrtića nevoljko upisuju djecu s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma (PSA) zbog nedostatka stručnog kadra i asistenata koje treba financirati loklana zajednica. Asistenti za školsku dob su dostupniji ali njihovo financiranje kasni a nedostatna je i edukacija asistenata. Nakon navršene 21 godine života stanje je katastrofalno, samo mali broj ima priliku živjeti u stambenim zajednicama uz podršku. Stambene zajednice pod vodstvom udruga roditelja su diskriminirane, dobivaju 40 posto manje sredstava po korisniku od državnih ustanova stacionarnog tipa, a roditeljima čija djeca borave u stambenim zajednicama u organizaciji udruga, država još oduzima 10 posto od mizernih mirovina, te korisnici gube pravo na osobnu invalidninu i dječji doplatak.

Što se tiče situacije u Zadru, mi roditelji već smo umorni od obećanja početka rada centra Mocire. Našu udrugu frustrira da svake godine dobivamo ista sredstava od grada i županije, bez obzira što pisali u projektnoj aplikaciji, uz činjenicu da danas imamo dvije zaposlene radne terapeutkinje i dvostruko više članova, te što grad nema adekvatan prostor za našu udrugu.

Udruga za autizam Zadar od travnja 2016. ima zaposlenog radnog terapeuta na pola radnog vremena, a početkom ove godine zaposlili još jednog za rad s najmlađom djecom. Zaposlenje još jednog terapeuta omogućila nam je veća donacija našeg sugrađanina koji trenutno radi u Madridu. Od početka sustavnijeg rada, kada je članovima udruge dostupna terapija bez da troše vlastita sredstva, članstvo udruge se udvostručilo. Trenutno imamo 86 članova od kojih je 31 s PSA-om.

Dva terapeuta, na pola radnog vremena je maksimum koji možemo organizirati u postojećem prostoru od 30 kvadrata, jer zbog specifičnosti terapija jedan na jedan, terapeuti ne mogu raditi istovremeno. Nažalost grad Zadar trenutno ne raspolaže s većim slobodnim prostorom koji bi nama omogućio rad u puno većem kapacitetu, za čime nažalost postoje potrebe.

Proračun udruge za 2018. iznosi 126.500 kuna, od čega nam grad i županija skupa daju tek 20.000kuna, a ostatak osiguravamo putem natječaja koje za udruge raspisuju hrvatske kompanije te donacijama fizičkih osoba", poručuju iz Udruge za autizam Zadar.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti