Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška: Moć umjetnosti kao podrška projektu 'Mobilnost pojedinaca'

Jedan od ciljeva projekta je ostvariti inkluzivno sudjelovanje svih mladih članova našeg društva neovisno o teškoćama s kojima se susreću

 

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška je sredinom veljače započela provedbu još jednog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobren na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom 'Moć umjetnosti'. Projekt će trajati do srpnja 2017.

Projekt je razvijen u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Medias-Spekter iz Slovenije, Backlash iz Španjolske, Aktif Genclik ve Spor Kulubu Dernegi iz Turske, Asociata D.G.T iz Rumunjske i AKTO iz Portugala.

Projekt teži pružiti mladima iz 6 europskih zemalja znanja i vještine potrebne za kreiranje sadržajnih umjetničkih poruka usmjerenih promicanju temeljnih vrijednosti EU, kako su sadržane u članku 2 Lisabonskog sporazuma, a okupit će 37 sudionika. Razmjena će se održati u našem gradu, od 18. do 26. lipnja.

Ciljevi ove razmjene su:

- Ostvariti inkluzivno sudjelovanje svih mladih članova našeg društva neovisno o poteškoćama s kojima se susreću (invaliditet, nedostatak komunikacijskih vještina, ekonomske i društvene prepreke, život u ruralnom području itd.);

- Pružiti znanja i vještine koje će mladima pomoći u jednostavnom i efikasnom izražavanju stavova i borbi za promjene kojima teže;

- Doprinijeti prevenciji radikalizacije mladih u uključenim zajednicama;

- Promovirati Erasmus+ i mobilnost mladih kao alat u borbi za razbijanje predrasuda i stereotipa.

Tijekom provedbe aktivnosti bit će organizirana javna projekcija kratkih filmova koje će sudionici osmisliti, režirati i snimite, a kojom ćemo doprijeti do lokalne zajednice, te time utjecati na pozitivnu društvenu promjenu u stavovima koje imamo prema drugima i drugačijima.

Dugoročni utjecaj projekta na ciljnu skupinu ostvarit će se povećanjem njihovih kompetencija i sposobnosti za lakše uočavanje negativnih oblika ponašanja u svojoj okolini.

U konačnici projekt će kroz promociju na društvenim mrežama i organiziranjem filmskih večeri u šest zemalja doprinijeti osvještavanju problema radikalizacije mladih; te većom uključenošću relevantnih dionika u rješavanju istog.

Navedeno će doprinijeti osiguravanju održivog mira u zajednici europskih zemalja.

Anita Blažinović