Upoznajte OSI sport: Tenis u kolicima

U odnosu na tenis za osobe bez invaliditeta, nema nikakve promjene u veličini terena, reketa ili teniskih loptica

Anto Joskić

Tenis u kolicima jedan je od najbrže rastućih sportova na svijetu za osobe u kolicima. Hrvatski tenisači - Anto Joskić, Dražen Mikšić i Jozo Miloš, prošlog su se vikenda natjecali na kvalifikacijama za Svjetski kup u Portugalu na kojem su osvojili broncu, a mi vam u članku donosimo 3 zanimljive činjenice koje će vas približiti sportu idealnim za sunčano vrijeme.

1. Tenis na invalidskim kolicima osnovan je 1976. godine od strane bivšeg američkog freestyle skijaša Brada Parksa.

2. Sport se razvio osamdesetih godina, a Francuska je postala prvom zemljom u Europi koja je sastavila specifični teniski program za sportaše u invalidskim kolicima. Sport se po prvi puta službeno odigrao kao disciplina na Paraolimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

3. U odnosu na tenis za osobe bez invaliditeta, nema nikakve promjene u veličini terena, reketa ili teniskih loptica. Glavne razlike sportova su posebno dizajnirana invalidska kolica i pravilo s dvije točke koje dopušta da loptica odskoči dva puta.

Naši tenisači osvojili su visoko 3. mjesto na kvalifikacijama, a sada ih čekaju finalne pripreme za dvoransko prvenstvo u kojemu će pokazati svoje vještine i na domaćem terenu.

Izvor: HPO