Futsal Dinamo i Centar Up2Date: Humanitarni turnir u goalballu, sve popularnijem paraolimpijskom sportu

Goalball je sport namijenjen osobama s oštećenim vidom, a igra se sa specijaliziranom loptom u koju je integrirano zvono

 

MNK Futsal Dinamo u suradnji s Centrom Up2Date, udrugom koja se bavi razvojem i primjenom modernih tehnologija u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom, slijepih i gluhih osoba, organizira humanitarni turnir u paraolimpijskom sportu - goalballu.

Humanitarni turnir održat će se 6. svibnja na betonskom terenu kraj Jarunskog jezera s početkom u 15 sati. Goalball je sport namijenjen osobama s oštećenim vidom, a igra se sa specijaliziranom loptom u koju je integrirano zvono. Lopta se baca rukama i cilj je pogoditi suparnički gol. Sport se koristi i u rehabilitacijske svrhe jer pomaže u poboljšanju koordinacije. Igra se tri na tri, a poluvremena traju po 12 minuta.

Turnir humanitarnog karaktera otvoren je za sve zainteresirane, s time da će dvije ekipe sačinjavati ekipa Centra Up2Date i ekipa sastavljena od igrača Futsal Dinama. Iako se goalball igra 3 na 3, ovaj turnir će se igrati 2 na 2. Po momčadi može biti četiri igrača, a kotizacija je dobrovoljni prilog koji će biti doniran Centrui Up2Date.

Na turnir se možete prijaviti na službenoj Facebook stranici Futsal Dinama facebook.com/futsaldinamozagreb ili na broj telefona 091 510 4746.

"Dođite na Jarun, isprobajte aktivnosti slijepih osoba, a kotizacije su dobrovoljni prilozi koji će biti donirani Centru Up2Date", poručuju organizatori.

Goalball je sport za osobe s oštećenjem vida, no mogu ga igrati i osobe koje vide. Goalball ima tri glavne značajke kojim se razlikuje od igara/sporta osoba koje vide, a to su: unutar lopte nalazi se zvono koje omogućuje igraču da locira loptu tokom igre; igra se u dvorani, a igralište je označeno taktilnim markerima koji omogućuju igraču da odredi gdje se točno nalazi na terenu; svi igrači nose povez preko očiju kako bi se osiguralo da svi igrači igraju sa istom razinom vida. Goalball je paraolimpijski sport od 1976. (Toronto), a prvo Svjetsko prvenstvo održano je 1978. u Australiji. Najuspješnije nacije u muškoj konkurenciji su Finska i Danska koje imaju po dvije zlatne olimpijske medalje, a u ženskoj konkurenciji po dvije zlatne medalje imaju SAD i Kanada.

Božica Ravlić