Udruga invalida rada Zagreba: Svibanj u znaku finalnog natjecanja petog Memorijala Marije Topić

"Marija Topić svojim je entuzijazmom, ambicioznošću i empatijom ostavila snažan dojam na velik broj invalida rada, ostalih osoba s invaliditetom i osoba s kojima je usko surađivala u zajedničkim nastojanjima za poboljšanje životnih i drugih uvjeta te ranjive populacije", ističu organizatori Memorijala

 

Udruga invalida rada Zagreba i ove godine, peti puta zaredom, obilježava Memorijal Marije Topić u razdoblju od 19. ožujka do 12. svibnja 2018, povodom smrti svoje dugogodišnje predsjednice.

Prednatjecanja su se održala u pojedinim udrugama na području Republike Hrvatske od 19. ožujka 2018., a prvoplasirani u svim disciplinama natjecat će se u Zagrebu u subotu, 12. svibnja, u finalu s finalistima iz udruga invalida rada iz cijele RH, kada će se održati i kulturno-zabavni program.

Finalna natjecanja najvećim dijelom provest će se u okviru RŠC Jarun, na otoku Trešnjevka, ali i u sportskim objektima: Zimsko plivalište Mladost, kuglana Kuglačkog kluba Medveščak - 1958 i zračna streljana Streljačkog kluba Kustošija.

"Marija Topić je svojim entuzijazmom, ambicioznošću i empatijom ostavila snažan dojam na velik broj invalida rada, ostalih osoba s invaliditetom i osoba s kojima je usko surađivala u zajedničkim nastojanjima za poboljšanje životnih i drugih uvjeta te ranjive populacije. Upravo u njezinu čast i njoj u spomen, UIR Zagreba će na Otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun ove organizirati petu godinu zaredom sportsko-kulturnu manifestaciju Memorijal Marije Topić. Kroz 51-godišnju povijest kontinuiranog djelovanja UIR Zagreba niti jedna osoba nije ostavila toliko traga kao Marija Topić.

Ambiciozno predvodeći UIR Zagreba svojim organizacijskim sposobnostima i odlikama vođe, ali i čovjeka, kroz 14-ogodišnji mandat podigla je status UIR Zagreba na zavidan nivo uz koji se veže aktivan angažman u borbi za bolji položaj invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u društvu u zajednici, ali i uz ono najočitije, povećanje članstva na više od 11.000. Osim toga, njezina empatija prema osobama u potrebi te njezino veliko srce i danas su utkani u odnose unutar Udruge. Iako više ne postoji mogućnost za odužiti joj se za sve dobro koje je učinila i značaj koji je postigla, svake godine UIR Zagreba povodom obljetnice njezine smrti, u mjesecu svibnju, organizira okupljanje njezinih istomišljenika diljem cijele RH koji joj tom prigodom odaju posebnu počast“, objavljeno je na stranici uir-zagreb.hr.

Kao i prethodnih godina, Memorijal Marije Topić organizirat će se kroz sportsko-rekreativni i kulturno-zabavni dio.

"Sportsko-rekreativni dio obuhvatit će natjecanje u devet sportskih aktivnosti: belot, šah, pikado, nabaci krug, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, viseća kuglana i kuglanje. Navedene sportske aktivnosti odvit će se u okviru prednatjecanja koja će provesti udruge invalida rada diljem Republike Hrvatske u svojim prostorijama te u okviru finalnih natjecanja koja se će se odviti u Zagrebu. Kulturno-zabavni program svojim sadržajima, proglašenjima pobjednika i dodjelama zasluženih odličja, pratit će sportske aktivnosti na dan finalnih natjecanja. Osim opisanog, svi će se natjecatelji, uz obitelj Marije Topić, suradnike i partnere UIR Zagreba te predstavnike lokalnih vlasti, družiti uz domjenak", objašnjeno je od strane organizatora.

Kao što je najavljeno na službenim stranicama Udruge, organizacijom i provedbom ove manifestacije UIR Zagreba će informirati širu javnost, a posebno invalide rada s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, o svojim aktivnostima. Osim toga, a sukladno sadržaju same manifestacije, ukazat će se i na važnost i značaj sporta i rekreacije u svakidašnjem životu, neovisno o tjelesnom oštećenju ili invaliditetu, spolu ili pak životnoj dobi.

Memorijal Marije Topić od prve godine organizacije održava se pod pokroviteljstvom Gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada.

Prijave natjecatelja zaprimale su se od 5. ožujka 2018. godine, a raspored odvijanja prednatjecanja mogao se pratiti na stranici www.uir-zagreb.hr.

Klaudija Klanjčić