Radioklub slijepih Louis Braille: Utrka štafeta slijepih u 'lovu na lisicu' u Zagrebu

Natjecatelji su došli iz Zagreba i iz ostalih gradova diljem Lijepe naše, a najstarija od njih Kata Grganić iz Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije 'Podravina' dobila je kao takva i nagradu za sudjelovanje

 

Radioklub slijepih Louis Braille, 9A1CBT, iz Zagreba, koji obilježava 32 godine svog osnivanja i rada, organizirao je 24. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Zagreba, treću Utrku štafeta i 19. Državno ekipno prvenstvo slijepih 'Croatia cup 2018' u amaterskoj radiogoniometriji (ARG) za slijepe.

Natjecanje je održano u subotu, 19. svibnja u Športsko-rekreacionom centru Jarun, a otvorenju je nazočila i Višnja Fortuna u ime gradonačelnika Zagreba, koji je pokrovitelj cjelokupnog natjecatelja, kao i profesorica Dubravka Ciliga zajedno sa svojim studentima s Kineziološkog fakulteta. Pozdravni govor održao je u ime Radiokluba slijepih ‘Louis Braille’ Mihael Đurašin.

Podsjetimo da je Radioklub slijepih Louis Braille, na inicijativu predsjednika Save Golića, a uz veliku pomoć i sugestije Željka Ulipa, godine 1995. prvi u svijetu pokrenuo i organizirao specifično natjecanje u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe.

 

Po treći put u našoj zemlji i svijetu održana je i Utrka štafeta slijepih natjecatelja u "lovu na lisicu". Napomenimo da ekipa kluba ili udruge broji četiri člana: junior, žena, senior i veteran. Traži se četiri odašiljača, s tim što prvi natjecatelj traži prvi odašiljač, drugi natjecatelj ide do drugog odašiljača i tako do cilja. Vremena se zbrajaju. Ukoliko ekipa nema juniora može ga zamijeniti neki drugi natjecatelj, ali ekipa dobiva jednu minutu kazne u vremenu. Ekipe mogu biti i kombinirane iz različitih klubova i udruga. Prve tri ekipe dobivaju pehare, a članovi ekipe medalje.

Ovogodišnji pobjednici 24. po redu Otvorenog pojedinačnog prvenstva Zagreba su:

- kategorija žene, ukupno četiri natjecatelja: Kata Grganić s rezultatom 1.40,24 min, Ana Tkalčec 2.51,01 min, Marina Potrka Štimec 3.27,97 min

- kategorija seniori, ukupno sedam natjecatelja: Davor Bunić 34,70 sek, Nedjeljko Popović 1.19,14 min, Miroslav Brakus 1.39,18 min

- kategorija veterani, ukupno pet natjecatelja: Zlatan Tukara 1.24,38 min, Tomislav Zdelar 1.55,99 min, Savo Golić 4.20,39 min.

Kod ekipnog prvenstva ekipe se sastoje od dva do tri člana u pojedinoj kategoriji, a računa se rezultat dvoje bolje plasiranih natjecatelja.

Na 19. Državnom ekipnom prvenstvu slijepih “Croatia cup 2018.” pobijedili su:

- kategorija žene: prvo mjesto - Kata Grganić i Ana Tkalčec s rezultatom 3.31,25 min, drugo mjesto - Ivana Ugrin i Marina Protrka Štimec s 8.46,38 min

- kategorija veterani: prvo mjesto - Tomislav Zdelar i Ivan Rebselj s rezultatom 6.43,00 min, drugo mjesto - Zlatan Tukara i Nebojša Guskić 5.33,54 min, treće mjesto - Savo Golić i Saša Obradović 8.21,54 min

- kategorija seniori: prvo mjesto - Davor Bunić i Nedjeljko Popović 1.53,84 min, drugo mjesto - Mihael Đurašin i Damir Ugrin 6.02,46 min, treće mjesto - Dejan Cifrek i Miroslav Brakus 4.21,58 min.

Pobjedu u trećoj Utrci štafeta odnijeli su:

- prvo mjesto: Davor Bunić, Nedjeljko Popović, Zlatan Tukara, Nebojša Guskić, s rezultatom 2.27,13 min

- drugo mjesto: Ivan Rebselj, Tomislav Zdelar, Damir Ugrin i Mihael Đurašin, s rezultatom 2.34,94 min

- treće mjesto: Kata Grganić, Ana Tkalčec, Dejan Cifrek i Miroslav Brakus, s rezultatom 3.02,54 min.

U radioorijentaciji, kategorija mladi, od ukupno 16 natjecatelja pobijedili su Marija Sesar s rezultatom 2.20,30 min, Matea Sagadin 2.27,60 min i Robert Bobinec s 2.30,92 min.

U kategoriji osnovnih škola, između kojih su neki bili iz Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski iz Zagreba te iz Waldorfske škole, od sedmero natjecatelja prva tri mjesta osvojili su Neven Štimec s 3.06,18 min, Andrej Sertić s 3.22,69 min i Leon Čapić s 3.34,75 min.

U generalnom plasmanu prvo mjesto osvojio je Davor Bunić s 34,70 sekunde iz kategorije seniori, drugo Nedjeljko Popović s 1.19,14 min – također iz kategorije seniori, a treće Zlatan Tukara iz kategorije veterani s 1.24,38 min.

 

Natjecatelji su došli iz Zagreba i iz ostalih gradova diljem Lijepe naše, a najstarija od njih Kata Grganić iz Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije ‘Podravina’ dobila je kao takva i nagradu za sudjelovanje.

Iako bolestan, predsjednik Savo Golić, organizator ovih sportskih događanja, došao je u pratnji supruge Višnje te i sam bio sudionik na natjecanjima.

Glavni sudac bio je Ante Čuzela Piljac, odgovoran za rezultate i razmještaj staze, odnosno lisice. Nakon završetka Kineziološkog fakulteta 2001. godine postao je sudac na stazi, a potom tijekom godina unazad tri do četiri godine i glavnim sucem.

Klaudija Klanjčić