Karlovac: Tribina Udruge za samozastupanje koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama

Sve osobe s invaliditetom imaju pravo živjeti u zajednici sa svim ostalim građanima i biti uključeni u svoje lokalne zajednice, poručuju iz Udruge za samozastupanje

 

U okviru programa "Mreža samozastupnika Hrvatske - potpora za aktivan i uključen život u zajednici" koji provodi Udruga za samozastupanje u partnerstvu s Centrom za pružanje usluga u zajednici Ozalj, uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, organiziramo tribinu pod nazivom Upoznaj me bolje. Tribina će se održati 30. svibnja u 17 sati u prostoru u Gradske knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu.

U ovom trenutku, kada opetovano svjedočimo otvorenim pozivima na bojkot i odbacivanje dijelova ili čak cjelokupne Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, važno je poslati jasnu poruku koliko je takva praksa neodgovorna i štetna. Sve osobe s invaliditetom imaju pravo živjeti u zajednici sa svim ostalim građanima i biti uključeni u svoje lokalne zajednice. Segregacija, izolacija i život u sjeni i tišini nisu više prihvatljivi.

Na tribini Udruga će predstaviti i novu lako razumljivu brošuru koju su izradile osobe s intelektualnim teškoćama Konvencija o pravima osoba s invaliditetom - Članak 12: Jednakost pred zakonom. Ovaj iznimno važan članak Konvencije govori o tome kako sustavna praksa lišavanja i ograničavanja poslovne sposobnosti koja se primjenjuje prema osobama s invaliditetom predstavlja izravan udar na njihovo temeljno ljudsko pravo na jednakost pred zakonom.

U Hrvatskoj je trenutno gotovo 20.000 osoba lišeno poslovne sposobnosti od čega je oko 18.000 osoba koje su u potpunosti lišene poslovne sposobnosti. Ove brojke su zabrinjavajuće jer, razmjerno broju stanovnika, ovo je gotovo najveći udio osoba koje su lišene poslovne sposobnosti u cjelokupnom stanovništvu u EU.

Također, na tribini će se čuti i nekoliko upečatljivih životnih priča samozastupnika Karlovačke županije koji su nakon dugogodišnjeg boravka u institucijama dobili priliku i podršku za život u Karlovcu i drugim lokalnim zajednicama Karlovačke županije.

Damjan Janjušević

 

Povezane vijesti