Stjepan Dubac: Voditelj radne skupine za osobe s invaliditetom organizirao inkluzijsko planinarenje na Medvednicu

Osim osoba s invaliditetom u pohodu su sudjelovali i 'planinari bez invaliditeta', a cilj svakog takvog pohoda je zajedništvo, međusobno razumijevanje, učenje, suradnja i rekreacija

 

Inicijativa 'Planinarenje i penjanje za sve', koju provodi radna skupina za OSI formirana pri Komisiji za planinarske vodiče HPS-a, organizira raznovrsne aktivnosti koju provode ili sami članovi radne skupine ili se oni uključuju u istovrsne aktivnosti koje organiziraju razne udruge osoba s invaliditetom, kao i planinarska društva. Osnovni cilj takvih aktivnosti, kako kažu organizatori, omogućiti poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz raznovrstan boravak u prirodi.

Voditelj radne skupine za OSI, Stjepan Dubac (SPV Zagreb / PDS Velebit) u suradnji s udrugom INSPIRO (udruga osoba s transplantiranim plućima) organizirao je ovog svibnja inkluzijski pohod na Medvednicu. Osim osoba s invaliditetom na pohodu su sudjelovale i 'planinari bez invaliditeta' – članovi obitelji, prijatelji te zainteresirani pojedinci.

Cilj svakog takvog pohoda je zajedništvo, međusobno razumijevanje, učenje, suradnja i pomoć. Osobe s invaliditetom koje su sudjelovale na pohodu bile su Iva Šušak, slijepa osoba, Ivan Plejić, Daniel Papeš i Zorko Baučić (gluhe osobe; članovi sekcije Zdravi stilovi života – Udruga gluhih i nagluhih grada Zagreba), Monika Gvardijan (predsjednica Udruge INSPIRO i suorganizatorica ovog pohoda) te Stjepan Dubac (nagluha osoba). Pohodu je svoj obol dala i Branka Meić, predstavnica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

 

"Ovim pohodom želio sam okupiti što je moguće veći broj zainteresiranih osoba s kojima sam kao voditelj radne skupine kontaktirao u prethodnih nekoliko mjeseci i koji su izrazili želju za sudjelovanjem u inicijativi Planinarenje i penjanje za sve", kazao nam je Dubac.

Već za sat i pol sudionici su stigli do planinarskog doma 'Ivan Pačovski' na Puntijarki (957 mnv) gdje su pričekali ostatak ekipe. Dio sudionika odlučio je ostati kod planinarskog doma, a ostatak je nastavio 'penjačku avanturu'. Došavši na vrh obavili su standardno fotografiranje te se odlučili vratiti nazad do Puntijarke.

Spuštanje često bude nezgodnije od uspona no i ovaj put je sudionica Iva Šušak pokazala zavidnu spretnost u kretanju po ne baš jednostavnom terenu prepunom skliskog kamenja i korijenja. Korak po korak, stigli su do parkirališta i time je ovaj pohod službeno završen.

"Premda je većina osoba s invaliditetom, kao i ostalih sudionika ovog pohoda, ranije planinarila, nismo se svi ranije međusobno poznavali. Za mnoge od nas bio je ovo prvi susret i kao organizator pohoda i kao voditelj radne skupine za OSI s ponosom ističem da smo odlično funkcionirali kao uhodani tim. Nije bilo dugotrajnog čekanja na stazi, kako na usponu tako ni na silasku. Sve nas je svojom spretnošću oduševila slijepa Iva Šušak koja je prirodno talentirana za planinarenje. Kad ju vidite kako se kreće po stazi imate osjećaj da ona može sve. I ostala ekipa, posebicegluhi dečki Ivan, Danijel i Zorko, bili su jako obazrivi, slijedili su sporije sudionike i brinuli se da sve prođe u najboljem redu. Na pohodu je sudjelovao i Mišel Prelesnik sa svojom suprugom i bebicom od dva mjeseca i dva dana. Mali Matej svladao je Bikču kao od šale", zadovoljno će Dubac.

"Tijekom ovakvih izleta svatko se može uvjeriti da osobe s invaliditetom doista mogu postići mnogo. Upravo zato kroz ovu inicijativu želimo privući, motivirati i potaknuti OSI da se bave planinarenjem ili penjanjem, a one koji su već u tome da sukladno svojim mogućnostima povise granice svojih želja.

Ne fokusiramo se samo na osobe s invaliditetom, već se u inicijativu mogu uključiti i članovi njihovih obitelji, prijatelji, njihovi pomagači, terapeuti, učitelji…doista svi!

Za daljnji razvoj inicijative potrebni su nam ljudi koji će ju provoditi. Željeli bi da to budu, u podjednakoj mjeri, osobe sa i bez invaliditeta, Riječ inkluzija znači prići, porazgovarati, motivirati, razumjeti i potaknuti, dakle u ovom slučaju neku osobu s invaliditetom da se počne baviti planinarstvom i penjanjem. Svatko od nas u zajednici u kojoj živi i radi može naći barem jednu takvu osobu, pokušati ju animirati i povesti na neki izlet u prirodu", nastavlja Dubac.

 

"Osobe s invaliditetom po svom karakteru, ponašanju i reakcijama potpuno su identične kao i ostatak populacije. I njih muče iste nedoumice, strahovi, sumnje, predrasude, neznanje… Ne treba se bojati upustiti se u rad s OSI niti dramiti, a nikako sažalijevati. Tako sam i ja vodio Ivu preko najtežih dijelova Bikčevićeve staze, preko kamenja i korijenja o koje noga lako zapne. Bolje da se navikne hodati po takvom terenu nego da kasnije ima teškoća. Želim i dalje planinariti s njom kao i s ostalima koji su bili na ovom pohodu, ali uključiti i neke nove, meni nepoznate ljude. Svaki sljedeći put onim iskusnijima treba povećavati težinu izleta te malo-pomalo, ali konstantno probijati njihove trenutne granice. Nije sramota stati, spustiti se na tlo, sjesti… Nije sramota niti odustati od daljnjeg puta jer smo procijenili da dalje više ne možemo. Sramota je ne pokušati ponovno drugi put", poticajno će Stjepan.

Osim ljudi, inicijativi je potreban umrežen sustav radnih skupina koje bi trebale biti osnovane u okviru svake stanice planinarskih vodiča.

Na teritoriju Lijepe naše djeluje 13 takvih stanica i pokrivaju gotovo sve hrvatske regije. Zato su i stanice planinarskih vodiča idealne kao ishodišna točka za razvoj inicijative unutar svake hrvatske regije.

Potrebna im je i medijska pozornost te konstantno praćenje i izvještavanje o njihovim aktivnostima jer se tako najbolje širi osnovna ideja inicijative. I naravno, potrebna su im financijska sredstva.

Na kraju organizatori pozivaju sve zainteresirane da se uključe u inicijativu 'Planinarenje i penjanje za sve' u bilo kojem navedenom segmentu. Možete im se obratiti na mail: stjepan.dubac08@gmail.com i posjetiti njihovu Facebook stranicu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti