Emil Open: Festival sporta za osobe s invaliditetom u Češkoj

Kako su istaknuli organizatori, javnosti će se dati uvid u sportske aktivnosti osoba s invaliditetom u cilju uklanjanja predrasuda i barijera

 

U Brnu se od 6. do 10. lipnja 2018. organiziraju Europske igre mladih Emil Open, a Hrvatsku će predstavljati Boćarski klub cerebralno paraliziranih osoba Zagreb i Boćarski klub Pulac.

"Iz BKCPO Zagreb idu tri djevojke - Jelena Perković, Nikolina Bebek i Darija Šulekić - dok iz BK Pulac na ovo natjecanje idu Dora Brnić i Filip Franić", rekla je Jasna Škrabo, predsjednica BKCPO Zagreb, koja će na otvorenju Igara nositi našu zastavu uz Jelenu Perković.

"Mnoge osobe s invaliditetom sanjaju o sportu i uživaju u mogućnosti slobodnog kretanja. Sport je radost, strast, kao i opuštanje. Ojačava veze s našim prijateljima, omogućuje nam da zaboravimo svakodnevne brige, to jest važan dio našeg života. Stoga želimo djeci i mladima s invaliditetom iste mogućnosti pružiti kao i sve drugo. Uz to mogu uistinu razumjeti da istinski napor i odredbe imaju smisla i bit će podržani. Zahvaljujući Europskim igrama, imat će priliku igrati se sportom sa svojim sposobnim sportašima i zajedno uklanjaju nepotrebne predrasude i sramotu. Europske igre će omogućiti sudionicima da pokažu svoje najbolje i da ili ponovno vrate ili pojačaju samouvjerenost. Sreća i suze radosti bit će zamišljena medalja za sve", poručuje organizator.

Europske igre mladih su neprofitni događaj, sa ciljem da ne opterećuju sudionike uz bilo kakvu naknadu. Organizator plaća za smještaj sudionika, puni pansion i lokalni prijevoz. Štoviše, traju pregovori sa češkim željeznicama za besplatan prijevoz unutar Češke.

Za sudionike i javnost organizirat će se veliki broj promotivnih događanja u kojima će biti prisutni istaknuti ljudi iz sporta i kulture. Takvi će događaji promicati ne samo Igre, nego i također sportove za osobe s invaliditetom.

Svečano otvaranje bit će mali jednodnevni sportski festival za osobe s invaliditetom u Brnskom središtu – timovi parada, otvorenih igara, sportskih demonstracija, lokalnih sportskih klubova s invaliditetom i drugih neprofitnih organizacija demonstracija.

Kako se najavljuje, na pojedinim mjestima javnosti će se ponuditi probati sport osoba s invaliditetom. Cilj je pružiti sportskim obožavateljima i obiteljima atraktivni sportski program i atmosferu.

Bit će organizirano i natjecanje s majstorima - sportaši ušli u Open/Mixed kategorije imat će priliku da se natječu sa šampionimaili predstavnicima vrhunskih natjecanja s invaliditetom.

Između ostalog, dat će se maksimalna potpora socijalnoj uključenosti djece i mladeži s teškoćama u razvoju kroz niz sportskih događaja dizajniranih za mješovite skupine osoba s invaliditetom i sposobnih sudionika. Važan dio je uključivanje volontera iz redovitih škola.

Kako su istaknuli organizatori, javnosti će se dati uvid u sportske aktivnosti osoba s invaliditetom u cilju uklanjanja predrasuda i barijera. U Češkoj ima više od milijun osoba s invaliditetom. Ovo pitanje često se javno, iako se radi o sportu, pozitivno ne percipira. Jedan od glavnih ciljeva je i poboljšati mentalno te fizičko stanje osoba s invaliditetom, u većini slučajeva poslije ozljede, traume.

Organizator je Emilova sportovní, z.s., Malinovského náměstí 603/4, 602 00 Brno, organizacija koju je osnovala Zaklada Emil (Nadační fond Emil), a cilj joj je podržati razvoj fizičkih i društvenih aktivnosti javnosti i osoba s invaliditetom, organiziranje sportskih događaja i otvaranje sportskih klubova.

Zaklada Emil je neprofitna organizacija koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju i mladih osoba s invaliditetom u njihovom sportskom sudjelovanju prvenstveno putem izravne financijske pomoći. Do danas, više od 8000 sportaša i timova imaju koristi od rada Zaklade Emil. Ujedno, navedena Zaklada ima iskustva u upravljanju financijama i projektima značajnih međunarodnih projekata, koji su uvijek uspješno završeni s uravnoteženim proračunom.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti