Animafest: Najbolji kratkometražni film "Pad", a dugometražni "Kakav veličanstveni kolač!"

Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je film "Pad" Borisa Labbea, a u dugometražnoj "Kakav veličanstveni kolač!" Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa

 

"Pad je kaleidoskopski film koji se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva", obrazložio je žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma zašto je dodijelio Grand Prix tom francuskom filmu.

Isti žiri uručio je Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće Nikiti Diakuru za film "Fest" za, kako je obrazloženo, "svježu perspektivu, digitalnu inovativnost i kreativnu uporabu suvremene tehnologije, uz referiranje na moderne supkulture".

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije uručena je redatelju njemačko-meksičkog filma "32-Rbit", Victoru Orozcu Ramirezu za "hrabru i impresivnu osobnu animiranu viziju ukorijenjenu u suvremenom krajoliku društvenih mreža".

O Grand Prixu dugometražne konkurencije odlučivao je tročlani žiri: Olga Bobrowska, Joni Mannisto i Arsen Anton Ostojić.

Belgijsko-francusko-nizozemski film "Kakav veličanstveni kolač!" nagradili su "za majstorsko istraživanje kolonijalne povijesti vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način te za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova".

Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio filmu "Slučaj muškarac-žena" Anaïs Caure, među ostalim,  "za hrabar umjetnički pristup koji spaja stilizaciju i dokumentarne vrijednosti".

Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film žiri je dodijelio britanskom filmu "Suočavanje" Sama Gainsborougha, s obrazloženjem da ih je "odmah uvukao u svoj čudesan svijet, izgrađen zahvaljujući nevjerojatno kreativnoj i jedinstvenoj vizualnoj tehnici".

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima "Molim te, uzmi me" Olivera Hegyija i "Nazdravlje!" Pauline Ziolkowske.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je "Biciklisti" Veljka Popovića, dok je posebno priznanje pripalo Jeleni Oroz za film "Dva na dva".

Nagradu za najbolji hrvatski film, vrijednu tisuću eura dodijelili su filmu koji je "seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome što zapravo motivira čitav ljudski rod. Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umjetnika (Vaska Lipovca) nije bila laka zadaća, no rizik se itekako isplatio", stoji u objašnjenju nagrade "Biciklistima".

Kod filma Jelene Oroz privuklo ih je ozračje i izvrstan dizajn zvuka tog animiranog filma. "Svi elementi ovog djela su profinjeni, a opet jasno definirani, te se na kraju stapaju u osjetljiv i elegantan doživljaj", ustvrdii su.

Dječji žiri Natjecanja filmova za djecu u sastavu Izak Cunjac, Mia Duić, Linda Lisičak, Petra Fištrić i Oskar Hušman Domes glavnu nagradu dodijelio je filmu "Limenica" Evana DeRushieja.

Odlukom istog žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je američkom filmu "Dva balona" Marka C. Smitha.

Nagradu Vimeo Staff Pick, u iznosu dvije tisuće eura, pobjednici Rachel Gutgarts za film "Pismo mojoj izmišljenoj ljubavi" uručila je Vimeova selektorica Meghan Oretsky.

Nagradu publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma dobio je film "Između sjena" Alice Guimarães i Monice Santos.

Najboljim dugometražnim uratkom publika je ocijenila fim "Veliki Zli Lisac i druge priče" Patricka Imberta i Benjamina Rennera.

U proteklih šest dana na Animafestu je prikazano ukupno više od 400 filmova, od toga je u kratkometražnoj konkurenciji bilo njih 44, u dugometražnoj osam, u Natjecanju hrvatskog filma njih 18, u Natjecanju studentskog filma 46, a u Natjecanju filmova za djecu 44.

Festival je održan na dvadesetak lokacija u Zagrebu, ugostivši oko 250 animatora i filmskih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Sljedeći, 29. Animafest, održat će se od 3. do 8. lipnja iduće godine.

Hina