Zajedno u športu za jednakost u životu: Na Jarunu predstavljen 50 milijuna kuna vrijedan Javni poziv

"Na ovaj način moći će se osigurati optimalni uvjeti za veliki broj djece kako bi unatoč svim nedaćama koje su ih snašle u životu mogli uživati u športu", naglasila je Janica Kostelić

 

Pod sloganom "Zajedno u športu za jednakost u životu" na zagrebačkom Jarunu je predstavljen 50 milijuna kuna vrijedan Javni poziv Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport.

"Sretni smo jer smo po prvi puta osmislili javni poziv financiran iz europskih sredstava namijenjen športu i na ovaj način želimo omogućiti jednako dostupne športsko rekreativne sadržaje i osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i onoj u riziku od socijalne isključenosti. Zahvaljujem Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Zakladi za razvoj civilnoga društva s kojima smo zajedno realizirali ovaj Javni poziv i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih projekata", rekla je državna tajnica za šport Janica Kostelić. Javni poziv predstavili su i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u pratnji državne tajnice Katarine Ivanković-Knežević, te u ime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku državna tajnica Margareta Mađerić.

Planirano trajanje pojedinog projekta je minimalno 12, a maksimalno 36 mjeseci, a vrijednost pojedinog projekta iznosi od 150.000,00 do 1.000.000,00 kuna za projekte bez infrastrukturnih zahvata ili od 400.000,00 do 1.500.000,00 kuna za projekte koji uključuju infrastrukturne zahvate. Prihvatljivi prijavitelji moći će se prijaviti za dodjelu sredstava kroz otvoreni trajni poziv, odnosno tako dugo dok se ne potroše predviđena sredstva. Ciljne skupine ovog Javnog poziva su djeca i mladi u dobi do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti, a to su djeca i mladi čiji su roditelji nezaposleni ili korisnici dječjeg doplatka, djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz jednoroditeljskih obitelji ili iz obitelji s troje ili više djece, djeca i mladi s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, te mladi koji su korisnici stipendija za studente slabijeg socijalno ekonomskog statusa ili nezaposleni, zatim osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. Kroz Javni poziv financirat će se aktivnosti povećanja dostupnosti besplatnih športskih aktivnosti za djecu i mlade u dobi do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti, te aktivnosti unapređenja kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kroz poboljšanje pristupa i sudjelovanje u športskim aktivnostima.

"Želimo šport približiti svima, jer nam bavljenje športom može donijeti puno toga dobroga. Na ovaj način moći će se osigurati optimalni uvjeti za veliki broj djece kako bi unatoč svim nedaćama koje su ih snašle u životu mogli uživati u športu", naglasila je Kostelić.

Nakon predstavljanja Javnog poziva u športskom dijelu programa sudjelovale su razne športske udruge pa su se posjetitelji između ostalog mogli oprobati u vožnji kanuom, igranju ragbija i softballa, ali i elektronskom pikadu za slijepe, skijanju na rolama te stolnom tenisu. Naša poznata paraolimpijka Ana Sršen sa svojim malim plivačima pokazala je kako ne postoje prepreke za bavljenjem ovim športom, a za zdravi obrok malih športaša pobrinula se Hrvatska poljoprivredna agencija.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti