Biciklistička tura po otocima: Prijatelji ispunili životnu želju Kristijanu Trampužu

"Ova prekrasna avantura ostat će mi u lijepom sjećanju dok živim. Upoznao sam naše otoke i njihove ljepote, neopisivo. Sebe sam stavio na kušnju i uspjelo je sve", kaže Trampuž

 

Poželite li ponekad za rođendan ili koju prigodu nesvakidašnju želju? Trebali bi. Upravo se jedna ispunila Kristijanu Trampužu iz Rijeke, kojeg su prijatelji za njegov 27. rođendan odveli na biciklističku turu po dalmatinskim otocima - Pašman, Ugljan, Dugi Otok i Pag, od 24. do 27. svibnja ove godine.

Paolo Corno i Maurizio Gallo već godinama se bave sportom i humanitarnim djelima.

"Do ideje smo došli zahvaljujući Udruzi Za bolji svijet na Veprincu blizu Opatije, i to prije četiri godine s projektom Sport sa srcem, pokušavajući spojiti sportske aktivnosti i humanitarna djela prema drugima. Naš susjed Rolly Bugnar iz Veprinca je osoba s invaliditetom i s njim smo sve započeli, pa tako i trčati Riječki polumaraton unazad četiri godine. Budući da je u invalidskim kolicima, svi smo mu pomagali. Tako smo prošle godine u travnju s Rollyjem i Maurizijem, te biciklima i prikolicom započeli turu po otocima, 330 kilometara za šest dana – Krk, Rab, Pag, Zadar, trajektom do Malog Lošinja pa do Cresa – Porozina, i onda opet trajektom do Brestove u Istri", objasnio je Corno iz Veprinca.

Kako ih je Kristijan pratio preko Facebooka, poželio je da i njemu ispune životnu, a i rođendansku želju te da ga odvedu na put po otocima, na što su humanitarci i sportaši pristali. Kako mu i otac isti dan ima rođendan, bio je i on u pratnji. Uz Corna je išla i njegova supruga, te Gallo. To je bila ekipa koja je krenula kombijem od Rijeke do Zadra.

"Stoga smo slično ponovili i turu s Kristijanom, jer nas je pratio na Facebooku. Rolly je bio dio logistike i organizacije. Bili smo sveukupno četiri dana na putu, te prošli po jakom suncu oko 100 kilometara. Bilo je dosta vruće. Kristijan je oko 55 kilograma, a Rolly oko 35 kilograma – pa smo stavili ove godine lakšu turu. Kristijan je bio jako dobar, hrabar i super je to izdržao s obzirom da nije lako sjediti u kolicima. Nesnosne vrućine i znojenje bili su sastavni dio našeg putovanja", rekao je Corno.

A Trampuž je ostao nakon svega oduševljen za cijeli život.

"Ova prekrasna avantura ostat će mi u lijepom sjećanju dok živim. Upoznao sam naše otoke i njihove ljepote, neopisivo. Sebe sam stavio na kušnju koliko sam izdržljiv i uspjelo je sve. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu. U prvom redu Rolandu Bugnaru i Ismeti Elezović Odobašić, nadalje Paolu, Mauriziu, Ireni i mom tati, sponzorima Jadroliniji, NESU, Heleni, Ortopediki Marinići", izrazio je svoje dojmove Trampuž nakon ture po otocima s biciklom i prikolicom.

Da podsjetimo, Trampuž je rođen 20. svibnja 1991. u Somboru, a prilikom poroda slomljena mu je lijeva klavikula i iščašeno lijevo rame, uslijed čega je zadobio moždano krvarenje. Posljedica teškog poroda je cerebralna paraliza. Osnovnoškolsko obrazovanje od prvog do četvrtog razreda stekao je u Budimpešti, a od petog do osmog razreda u školi za djecu s posebnim potrebama u Barču, nedaleko Pečuha. Srednju školu pohađao je u školi - ustanovi za slijepu, slabovidnu i djecu sa cerebralnom paralizom, gdje je i izučio zanat za tkalca. Maturirao je 2014. godine. Najviše se pronašao u sportu, i to kroz boćanje, kojim se počeo baviti 2007. godine u Mađarskoj, gdje je poznat kao i u Hrvatskoj po sportskim rezultatima. Od svih izdvojit ćemo Europsko prvenstvo u Pragu – gdje je sudjelovao s hrvatskom reprezentacijom 2014. godine, zatim osvojeno prvo mjesto na Prvenstvu Republike Hrvatske u Puli 2013. Godine, te sudjelovanje na maratonu Homo si teć u Rijeci na 21 kilometar 2016. godine.

Klaudija Klanjčić