Kristijan Trampuž: Ponovno sam izabran u Hrvatsku boćarsku reprezentaciju osoba s invaliditetom

"U ovih jedanaest godina aktivnog sudjelovanja i rada ponosan sam na svoja postignuća i uspjehe u sportu te bih se želio zahvaliti svojoj obitelji na velikoj podršci i ljubavi koju mi pružaju", kaže Kristijan

 

Kristijan Trampuž (27) iz Rijeke, nakon jedanaest godina sportskog iskustva, ponovno je izabran u Hrvatsku boćarsku reprezentaciju osoba s invaliditetom, koja će nas predstavljati na Bisfed Regional Openu u poljskom Poznanu od 5. do 12. rujna.

Nedavno je na neobičan način, u pozitivnom smislu, proslavio 27. rođendan. Naime, prijatelji Paolo Corno i Maurizio Gallo, koji se već godinama bave sportom i humanitarnim djelima, omogućili su mu od 24. do 27. svibnja biciklističku turu po dalmatinskim otocima – Pašmanu, Ugljanu, Dugom Otoku i Pagu. Zahvaljujući Kompaniji Jadrolinija, koja je omogućila sve besplatne vožnje trajektima s otoka na otok, hrabra ekipa uspješno je završila četverodnevni đir.

Da podsjetimo, Trampuž je rođen 20. svibnja 1991. u Somboru, a prilikom poroda slomljena mu je lijeva klavikula i iščašeno lijevo rame, uslijed čega je zadobio moždano krvarenje. Posljedica teškog poroda je cerebralna paraliza. Osnovnoškolsko obrazovanje od prvog do četvrtog razreda stekao je u Budimpešti, a od petog do osmog razreda u školi za djecu s posebnim potrebama u Barču, nedaleko Pečuha. Od 2012. godine preselio se u Hrvatsku, u grad Rijeku. Srednju školu pohađao je u školi - ustanovi za slijepu, slabovidnu i djecu sa cerebralnom paralizom, gdje je i izučio zanat za tkalca. Maturirao je 2014. godine.

Najviše se pronašao u sportu, i to kroz boćanje za osobe s invaliditetom, kojim se počeo baviti 2007. godine u Mađarskoj, gdje je ostao poznat po sportskim rezultatima - kroz dvije godine bio je državni prvak Mađarske. Potom je 2009. godine izabran za najboljeg sportaša godine i primio je Zlatnu plaketu od gradonačelnika Pečuha. Iduće godine osvojio je Kup Mađarske te postao državni prvak u Klubu PTEPEAC. Kada je stigao u Rijeku, učlanio se u Boćarski klub osoba s invaliditetom 'Pulac' Rijeka i već sljedeće godine, 2013., osvojio titulu državnog prvaka Hrvatske na Prvenstvu Republike Hrvatske u boćanju u Puli. Idućih godina, od 2014. do 2016., na Ekipnom prvenstvu Hrvatske osvaja sa svojom ekipom zlatne medalje. Ujedno, 2014. godine zauzima drugo mjesto na Državnom prvenstvu, 2015. treće, a 2016. šesto mjesto. Na Europskom prvenstvu u Pragu sudjelovao je s Hrvatskom reprezentacijom 2014. godine. Ponosi se također sudjelovanjem na maratonu 'Homo si teć' u Rijeci na 21 km 2016. godine. Prošle godine također ga je resila titula državnog prvaka Hrvatske te je izabran u Hrvatsku reprezentaciju, koja je sudjelovala na Prvom europskom prvenstvu Bisfed Regional Open u gradu Poznanu u Poljskoj te su osvojili treće mjesto ekipno. Na Kupu Hrvatske u boćanju osoba s invaliditetom, održanom 2. lipnja 2018. u Velikoj Gorici, osvojio je srebro.

"U ovih jedanaest godina aktivnog sudjelovanja i rada ponosan sam na svoja postignuća i uspjehe u sportu te bih se želio zahvaliti svojoj obitelji na velikoj podršci i ljubavi koju mi pružaju i usmjeravaju me. Cilj mi je i plasman na Paraolimpijske igre“, rekao je Trampuž za kraj.

Klaudija Klanjčić