Dobra vijest: Odobren lijek za dva teška oblika epilepsije

Lijek sadrži kanabidiol, ili CBD, supstancu dobivenu od marihuane, ali ne uzrokuje opijenost ili euforiju

 

Uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA, op. a.) odobrava lijek za liječenje dvije rijetke vrste epileptičnih napadaja koji se temelji na marihuani.

Agencija američke vlade dala je zeleno svjetlo oralnom lijeku pod nazivom Epidiolex za liječenje Lennox-Gastautovog sindroma i Dravetovog sindroma kod osoba u dobi od dvije i više godina.

Lijek sadrži kanabidiol, ili CBD, supstancu dobivenu od marihuane, ali ne uzrokuje opijenost ili euforiju, kažu iz FDA, a prenosi Disability Scoop. Ovo je prvi put da je agencija odobrila lijek s aktivnim sastojkom iz marihuane.

Lennox-Gastaut sindrom i Dravetov sindrom su rijetka stanja koja se razvijaju u djetinjstvu, i uključuju česte napadaje. FDA je rekla da je Epidiolex testiran u tri klinička ispitivanja koja su uključivala 516 osoba s sindromima i utvrđeno je da je, kada se uzima zajedno s drugim lijekovima, učinkovitiji od placeba u smanjenju učestalosti napadaja.

"Ovo odobrenje služi kao podsjetnik da napredovanje kvalitetnog programa razvoja koji ispravno ocjenjuje aktivne sastojke sadržane u marihuani može dovesti do važnih medicinskih terapija", rekao je povjerenik FDA Scott Gottlieb.

Sindrom Dravet obično postaje očit tijekom prve godine života i obilježen je čestim napadajima, slabim jezičnim i motoričkim sposobnostima, hiperaktivnošću i socijalnim poteškoćama.

Lennox-Gastautov sindrom, pak, često se pojavljuje u dobi od 3 do 5 godina. Oni s tim stanjem imaju česte napadaje, a gotovo svi razvijaju probleme učenja i intelektualne teškoće.

Godinama su se obitelji djece s teškim napadajima okretale supstancama temeljenim na marihuani kako bi pronašle spas od ozbiljnih epizoda, pritom često kršeći zakon kako bi stekle ono za što su smatrali da je jedina učinkovita mogućnost liječenja. U novije vrijeme, neke su se obitelji preselile u države koje su legalizirale marihuanu kako bi imale redovit i legalan pristup liječenju.

FDA je teško uspjela objasniti da zeleno svjetlo za Epidiolex nije odobrenje marihuane ili bilo koje od njezinih komponenti.

Agencija će i dalje podupirati istraživanja o potencijalnim medicinskim korištenjem lijeka, ali je "spremna poduzeti mjere kada uoče ilegalnu prodaju proizvoda s CBD-om s ozbiljnim, nedokazanim medicinskim tvrdnjama", rekao je Gottlieb.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti