Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke: Završio međunarodni ljetni kamp u sklopu projekta ReSport

Sudionici su imali priliku upoznati i prakticirati vodene sportove za osobe s invaliditetom: plivanje, ronjenje te veslanje na dasci

 

Završio je trodnevni ljetni kamp Projekta ReSport u organizaciji Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, a na kojem su sudjelovali svi partneri projekta iz osam zemalja sa svojim korisnicima - osobama s invaliditetom.

Kako organizator ističe, nazočni su imali priliku upoznati i prakticirati vodene sportove za osobe s invaliditetom: plivanje, ronjenje, sup - veslanje na dasci te educirati i osposobljavati svoje korisnike, sudionike kampa – osobe s invaliditetom, kao i njihove voditelje i predstavnike organizacija.

“U sklopu kampa održana je konferencija za medije u  kompleksu Bazena Kantrida. Također, sudionici kampa provedeni su kroz kompleks Bazena Kantrida koje im je predstavio direktor Marko Strahija. Partneri projekta i njihovi korisnici bili su smješteni u Mošćeničkoj Dragi, u Hotelu Marina, gdje su imali priliku okušati se u sportskim aktivnostima u Jadranskom moru te razgledati  Kvarner, uživajući u druženju i međusobnoj razmjeni znanja i iskustava sporta za osobe s invaliditetom. Posljednjeg dana održana je škola veslanja na dasci, stand up paddle, koju su održali treneri iz Kayak and sup Croatia“, napisano je u priopćenju.

Projekt ReSport promiče volonterske aktivnosti u sportu, socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti te promovira zdravlje kroz povećanje sudjelovanja i jednak pristup sportu za sve.

“Cilj projekta je provedba obuke za osobe s invaliditetom u zemljama partnera i to u prirodi, u teretani i uz IT alate. Također, projekt uključuje suradnju s organizacijama djece i mladih kako bi se poticala socijalna uključenost osoba s invaliditetom te njihove jednake mogućnosti u sportu. Cilj partnerstva je promicati sudjelovanje ciljnih skupina u području sporta i tjelesne aktivnosti te podržati provedbu načela EU dobrog upravljanja u sportu, podržati europske strategije za socijalnu uključenost i jednake mogućnosti, smjernice EU-a za fizičke aktivnosti kao i druge dokumente u tom području“, istaknuli su iz Saveza.

ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Da podsjetimo, iznos ukupnog projekta je 488.928,99 eura, a projekt je sufinanciran 80 posto od strane Europske unije preko programa Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership. Točnije, sufinanciran je u iznosu 391.143,19 eura, od čega iznos za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 59.481,00 eura.

Partneri Projekta ReSport su organizacije iz osam zemalja: Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner Projekta je Centar NAPREJ Maribor, dok je partner iz Hrvatske Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Klaudija Klanjčić