Ministar Pavić: Deset novih ugovora za projekt 'Zaželi', vrijednih više od 27 milijuna kuna

Govoreći o važnosti projekta 'Zaželi' ministar je kazao da je riječ o najvećem projektu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava financiranom iz ESF-a, u okviru kojega su osigurana sredstva za zapošljavanje više od sedam tisuća žena koje će skrbiti za oko četrdeset tisuća starijih osoba i osoba u potrebi


Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, uručio je danas u Ravnoj Gori deset ugovora za program zapošljavanja žena 'Zaželi“+' ukupne vrijednosti 27.853.235,84 kuna. Na svečanoj dodjeli ugovora, uz ministra, sudjelovale su i državne tajnice Majda Burić i Katarina Ivanković Knežević te zamjenica općinskog načelnika Sandra Crnković Jurković.
Govoreći o važnosti projekta 'Zaželi' ministar je kazao da je riječ o najvećem projektu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava financiranom iz ESF-a, u okviru kojega su osigurana sredstva za zapošljavanje više od sedam tisuća žena koje će skrbiti za oko četrdeset tisuća starijih osoba i osoba u potrebi.
"Vrijednost do sada potpisanih ugovora veća je od 650 milijuna kuna. Projekt 'Zaželi' predstavili smo i povjerenici EK za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen te je istaknut kao projekt dobre prakse, a nekoliko je europskih zemalja, poput Irske i Austrije, pokazalo interes za projekt", istaknuo je ministar Pavić i spomenuo da će se na jesen pristupiti izradi održivosti tog projekta kako bi onima najboljima omogućili trajno zapošljavanje na tržištu rada.
Ministar je pojasnio da je 'Zaželi' jedan od projekata Ministarstva rada i mirovinskoga sustava kojim se želi potaknuti zapošljavanje, da je ove godine izdvojeno rekordnih 2,5 milijardi kuna od čega je 1,6 milijardi kuna osigurano za mjere aktivne politike zapošljavanja.
Posebno je istaknuo da je povećana naknada za samozapošljavanje, da je omogućena veća konkurentnost, da se ulaže u lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja u okviru kojih će se dodijeliti oko dva milijuna kuna po županiji za klubove za mlade i projekte lokalnih partnerstva.
Osvrnuo se je i na rast gospodarstva i zaposlenosti, ustvrdivši da je u Hrvatskoj zabilježena najniža stopa nezaposlenosti, a da je istovremeno, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu zabilježeno 71 tisuća zaposlenih više u odnosu na isto razdoblje lani.
Državna tajnica Majda Burić osvrnula se je na brojne projekte koje ova Vlada provodi kako bi doprinijela ravnomjernom razvoju svih krajeva Republike Hrvatske, posebno istaknuvši paket zakonskih prijedloga vezanih uz potpomognuta područja, brdsko-planinska područja i otoke, koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, a koji će omogućiti bolji razvoj Gorskog Kotara.
Anita Blažinović