Josip Držaić: Tko je odgovoran za tragičnu smrt 22-godišnjeg mladića u Zaprešiću?

"Za promjene koje će se dogoditi (u službi Hitne pomoći u Zaprešiću) nismo se izborili mi, nego svojim odlaskom Matteo. I na tome mu moramo biti zahvalni, to je njegovo veliko djelo", napisao je ravnatelj Ustanove URIHO te gradski vijećnik u Zaprešiću

 

Nedjelja, 12. kolovoza 2018., ostat će u Hrvatskoj zapamćena po tragičnoj smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića iz Zaprešića. Matteo je imao problema s astmom, no u spašavanju njegova života te kobne nedjelje zakazale su službe Hitne pomoći, ne samo zbog kašnjenja, već i zbog nedostatka liječnika u svojim timovima.

Povodom njegove tragične smrti Josip Držaić, ravnatelj Ustanove URIHO i vijećnik Gradskog vijeća Grada Zaprešića, izrazio je sućut obitelji i prijateljima na svojem Facebook profilu, konstatirajući da se ova tragedija svakako mogla izbjeći..

Držaićev post prenosimo u cijelosti:

“Obitelji i prijateljima iskrena sućut povodom tragične smrti Mattea Ružića. Nažalost, moji upiti i prijedlozi u Skupštini Zagrebačke županije i Gradskom vijeću Grada Zaprešića, gdje sam prije tri mjeseca tražio uvođenje dodatnih timova Hitne prve pomoći, nisu polučili rezultate. Tada sam najavio, što ću činiti i dalje, kako ću se bezuvjetno boriti za poboljšanje standarda Hitne pomoći i kako se to mora postići u najrazvijenijoj kontinentalnoj županiji i gradu koji spada u deset najrazvijenijih gradova Republike Hrvatske.

Je li moje pitanje u Skupštini županije i na Gradskom vijeću Zaprešića bilo pravovremeno postavljeno i je li se moglo nešto učiniti da ne dođe do ovog tragičnog događaja?

Moglo se!

Sada će se sigurno i morati, ali nažalost Mattea više nema.

No za promjene koje će se dogoditi nismo se izborili mi, nego svojim odlaskom Matteo. I na tome mu moramo biti zahvalni, to je njegovo veliko djelo.

Neka mu dragi Bog bude milostiv na sudu, neka mu otvori vrata raja, obasja ga vječnom svjetlošću i uvede u život vječni. Počivao u miru", napisao je Držaić.

Građani su, kao i u nedjelju navečer, i u ponedjeljak za preminulog 22-godišnjaka palili svijeće pred Gradskom upravom u Zaprešiću, koju krive zajedno s gradonačelnikom za smrt mladića. Od gradskog poglavarstva dvjestotinjak građana u mirnoj koloni išlo je prema centru Zaprešića, blokirajući jedno vrijeme prometnice, uz poruku da 'ako grad nema veze sa sustavom Hitne pomoći, mora početi imati veze s njim'.

Inače, Zaprešić i okolne općine imaju pet timova Hitne pomoći, a prisutan je samo jedan doktor.

Da tragedija bude još veća, iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije izvijestili su da je zbog odlaska tima Hitne pomoći u Zaprešić u Jastrebarskom preminula još jedna osoba.

Klaudija Klanjčić