Berlin: Hrvatski atletičari s invaliditetom spremni su za najveće izazove na Europskom prvenstvu

"Očekivanja su velika, iako je konkurencija iz godine u godinu sve jača. Od naših uzdanica više nitko nije izraziti favorit za najsjajnija odličja", kaže izbornik Damjan Sedić


U Berlinu na Friedrick Ludwig Jahn sport parastadionu do 26. kolovoza nadmetat će se na Europskom paraatletskom prvenstvu 600 sportaša iz 39 zemalja. Hrvatske boje branit će četiri atletičarke i dvanaest atletičara koji će nastupiti u 17 disciplina, ovisno o njihovoj kategoriji tjelesnog oštećenja.
Izbornik Damjan Sedić, uoči odlaska u Berlin, izjavio je: "Očekivanja su velika, iako je konkurencija iz godine u godinu sve jača. Od naših uzdanica više nitko nije izraziti favorit za najsjajnija odličja. Moja očekivanja su da se iz Berlina vratimo s pet do sedam medalja. Vjerujem da će iskustvo hrvatskih reprezentativaca odigrati svoje. Osim toga, uspješno smo odradili pripreme. Svi su spremni za največe izazove. Dio reprezentacije odradio je pripreme na Bjelolasici i mislim da su ih izuzetno dobro odradili. Atmosfera na Bjelolasici bila je izuzetno dobra i pozitivna, tako da je njihova forma na očigled rasla.  Od mlađih snaga moram istaknuti Vladimira Gašpara iz Zadra, Denija Černija iz Grubišnog Polja i Anu Gradečak iz Kutine od kojih u narednim godinama očekujem da bi mogli zamjeniti neke od reprezentativaca kojima se karijera približava kraju. Želio bih da Matija Sloup u kugli konačno prebaci 10m i tako probije psihološku barijeru kako bi dokazao da je pred njim vrhunska karijera kod bacača niskih rastom. Kako se tek oporavlja od teške operacije ramena, od Branimira Budetića očekujem da tek slijedeće godine dođe u pravu natjecateljsku formu.  Tu su svakako već dokazani reprezentativci Zoran Talić, Velimir Šandor, Ivan Katanušić i Mikela Ristoski",  naglasio je izbornik Sedić.
"U Berlin odlazimo s jednim širim popisom kandidata za paraolimpijske igre u Japanu, s ciljem da se taj popis postupno reducira. Do tada nam preostaje cijela sljedeća godina i u studenom 2019. Svjetsko prvenstvo u Dubaiju. Na temelju ispunjenih normi i osvojenih medalja u Dubaiju dobit ćemo kvote za Tokyo.  Što se tiče kvota, smatram da bih bio zadovoljan da ih dobijemo osam do devet, a kada bismo nastupili s deset atletičara na POI-u tada bih bio doista presretan, jer se broj sportaša u atletici za Igre reducira, a još se i Rusi vraćaju tako da će biti doista žestoka borba za svako mjesto koje vodi u Japan", zaključio je izbornik Damjan Sedić.
Darko Matić / HPO

 

Povezane vijesti