Europsko paraatletsko prvenstvo: Brončane medalje za Ristoski i Gašpara

U Berlinu je nastupilo 600 atletičarki i atletičara iz 39 zemalja, a među njima i četiri atletičarke i 11 atletičara iz Hrvatske koji su osvojili dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje

 

Hrvatska paraolimpijka Mikela Ristoski osvojila je treće mjesto u skoku u dalj u u kategoriji osoba s intelektualnim poteškoćama na Europskom paraatletskom prvenstvu u Berlinu.

Ristoski je u Berlin doputovala kao aktualna paraolimpijska pobjednica i svjetska prvakinja, međutim na europskom prvenstvu se nije uspjela uspeti na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Na koncu je bila treća s rezultatom 5.52 metara što je 27 centimetara slabije od njezinog osobnog rekorda.

"Nisam razočarana s broncom. Već gotovo godinu dana vučem ozljedu pete skočne noge i to me je očito sputavalo da ostvarim bolji rezultat. Konkurencija je bila izuzetno jaka i kada je Poljakinja Karolina Kucharczyk postavila novi svjetski rekord tada je bilo očito da više ne mogu. Međutim, i kada sam ozlijeđena  ja se uvijek s velikih natjecanja vraćam s odličjem. Ostaje mi da konačno saniram tu nezgodnu ozljedu petnog trna kako bih u iduću sezonu mogla ući potpuno spremna za izazove koji me očekuju za ostvarivanje paraolimpijske norme", kazala je članica AK za osobe s invaliditetom Medulin.

Za Ristoski je to treća medalja na europskim prvenstvima nakon što je 2016. u talijanskom Grossetu 2016. bila druga, dok je dvije godine ranije u Swanseau bila zlatna.

Drugo mjesto u Berlinu je osvojila Portugalka Erica Gomes s rezultatom 5.68 metara, dok je zlato s novim svjetskim rekordom osvojila Poljakinja Karolina Kucharczyk, preskočivši 6.14 metara. Sjajna Poljakinja je popravila svoj i svjetski rekord iz Lyona 2013. za  pet centimetara.

Posljednjeg dana natjecanja na Europskom paraatletskom prvenstvu u Berlinu brončanu medalju u bacanju koplja osvojio je 27-godišnji Zadranin Vladimir Gašpar.

Bila je to četvrta brončana medalja za Hrvatsku na ovom prvenstvu do koje je Gašpar u konkurenciji atletičara nižih rastom došao hicem od 32.75 metara, što je i njegov osobni rekord.

Novi europski prvak je Njemac Mester Mathias hicem od 37.57 metara, dok je srebro pripalo Nizozemcu Zonneveldu Takeu s daljinom od 33.22 metra.

"Moj životni san je bio nastupiti za Hrvatsku, a sada kada sam na Europskom prvenstvu osvojio medalju mojoj sreći nema kraja. U drugoj i trećoj seriji dao sam sve od sebe i to je bilo to2, kazao je Gašpar čija je medalja prvo međunarodno odličje novoosnovanog AKOSI Fortijus iz Zadra. 

Na EP u Berlinu nastupilo je 600 atletičarki i atletičara iz 39 zemalja, a među njima i četiri atletičarke i 11 atletičara iz Hrvatske koji su osvojili dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje.

Hina

 

Povezane vijesti