Održan 12. međunarodni stolnoteniski susret STKI URIHO Zagreb i BBRZ Linz

Susret je plod suradnje austrijske ustanove BBRZ iz Linza i STKI URIHO iz Zagreba, koji su ostvarili sportsku i prijateljsku suradnju još prije dvanaest godina

 

Stolnoteniski klub invalida "URIHO" Zagreb i austrijski BBRZ Linz održali su u subotu, 25. kolovoza 2018., dvanaesti tradicionalni međunarodni stolnoteniski susret osoba s invaliditetom u Dvorani "Dragutin Šurbek", Zagreb, Savska cesta 137, s početkom u 14 sati.

Turnir je bio u muškoj i ženskoj konkurenciji – stajaći, u timskom natjecanju, a ove godine završio je pobjedom austrijske ženske i muške ekipe.

"Ovo nam je za veliku pobjedu u Linzu prošle godine", rekla je s osmijehom na licu u prijateljskom tonu Jadranka Blagus, predsjednica STKI URIHO te dopredsjednica i suosnivačica Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, ponosna na sve svoje igrače i igračice.

Susret je plod suradnje austrijske ustanove BBRZ iz Linza i STKI URIHO iz Zagreba, koji su ostvarili sportsku i prijateljsku suradnju još prije dvanaest godina. Prema običaju, jedne godine domaćin je Zagreb, a druge Linz. Da podsjetimo, prošle godine natjecanje je u Linzu završilo velikom pobjedom hrvatske ženske, a po prvi puta i muške ekipe iz Stolnoteniskog kluba invalida URIHO Zagreb.

Najprije su nastupile žene pa muškarci. Šlag svega je bio egzibicijski meč između Danijela Šetrajčića i Markusa Hinterleitnera – Maxa, koji naposljetku zagriju atmosferu zaista do kraja. Teško je to predočiti preko teksta, ali Maxova ljutnja tijekom meča, u želji da pobijedi, a popraćeno glasnim riječima – ponekad i malim psovkama – često zna nasmijati publiku. Uglavnom, iako je najniži od svih igrača, ima divovski glas koji zna itekako zaoriti sportskom dvoranom. Kod nas bi rekli: "Mali ptić, velki krič".

Austrijsku mušku ekipu stolnotenisača BBRZ Linz činili su Johann Wieser, Michael Trnka, Günter Daschill, Markus Hinterleitner i Karlo Divić, a žensku Marianne Pühringer i Christine Hüttel. Svi su u kategoriji 11, s intelektualnim teškoćama, pod vodstvom Fritza Schneebergera, glavnog trenera, u pratnji njegove supruge Lydie te pomoćnog trenera Markusa Schwarzbauera.

Da podsjetimo, Karlo Divić je igrač BBRZ-a Linz, međutim Hrvat je rodom iz Slavonskog Broda. U Beč je s roditeljima došao živjeti 2000. godine, kada je imao pet godina. Ove godine potporu su mu došli dati roditelji i sestra. Tata je dobio ulogu prevoditelja za obje ekipe.

Fritz se kao trener okušao u mnogo sportova zajedno sa suprugom, poput alpskog i nordijskog skijanja, stolnog tenisa, nogometa, atletike, plivanja, pikada i drugih. Na BBRZ Institutu u Linzu 1995. godine proveo je 21 godinu radeći za nacionalni tim za mentalno oboljele ljude, sve do odlaska u mirovinu u studenom 2015. godine.

Žensku ekipu STKI URIHO Zagreb činili su Jadranka Blagus, Snježana Ivčević, Marija Dujmović, Vesna Pavlinek i Josipa Debanić, a mušku Danijel Šetrajčić, Tomislav Blažević, Nikola Horvan, Martin Pendel, Dino Mikrut, Goran Veljković i Marko Vračan.

Glavni trener je bio Ivan Knežević, a sudac Karlo Kopčić. Voditelj programa bio je Kristijan Vincek.

Na svečanost je predviđen i dolazak gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, no zbog silnih obveza došao je njegov izaslanik Milan Čolić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade, koji je priznao kako je uživao u zanimljivim mečevima i da mu je drago da je došao sat i pol ranije.

"Ovaj susret je zaista na visokoj razini što se tiče kvalitete. Ovo je još samo jedan pokazatelj dobrog prijateljstva i suradnje putem sporta. Znači, ovi susreti su tradicionalni i iz godine u godinu doživljavaju sve veću kvalitetu. Samo jedna pozitivna aktivnost, pozitivan sadržaj i razvijeniji žanr suradnje putem sporta su poruka svega, uz uvjete koji su ovdje zadovoljavajući. Ovo je ne samo dobar primjer međunarodne suradnje, već i razvoja sporta osoba s invaliditetom", rekao je Čolić, podsjetivši na završnicu Europskog paraatletskog prvenstva gdje su naši osvojili čak osam medalja, kao i na veliki uspjeh na IPC Europskom paraplivačkom prvenstvu u Dublinu, gdje je Hrvatske boje branilo jedanaest plivača i plivačica, koji su nastupili u 34 discipline. Hrvatski plivači s invaliditetom su izborili 19 finala, 19 osobnih rekorda te deset hrvatskih rekorda.

Blagus se na kraju zahvalila ravnatelju Ustanove URIHO Josipu Držaiću, Gradskom uredu za osobe s invaliditetom te Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom, što su omogućili ovogodišnji susret u Zagrebu.

Nakon dodjele medalja i pehara, koje je završilo u 21 sat, ovogodišnja Priznanja od strane STKI-a URIHO dobili su: Lidija i Fritz Schneeberger – s posvetom "Dugogodišnji sportski prijatelji"; BBRZ Austrija – Aubergewohnliche Sportkooperation; Josip Držaić – s posvetom "Srce, ponos i duša sportaša s invaliditetom"; Mirela Šikoronja Ivančin, koja je došla dati obol svečanosti svojim dolaskom, unatoč gustom rasporedu i skorom putovanju u inozemstvo, s posvetom "Žena, majka, kraljica i najbolja trenerica".

Glavni trener austrijske ekipe Fritz Schneeberger i njegov pomoćni trener Markus Schwarzbauer čestitali su hrvatskoj ekipi, podijelivši prigodne sportske darove.

Svi su se složili, a što je posebno i naglasio glavni austrijski trener, da fali dugogodišnja glavna hrvatska trenerica na turniru - Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, koja je trenutno u visokom stadiju trudnoće. Stoga su prilikom podjele darova ostavili poklone za njezinog dječaćića i za bebu čiji se dolazak iščekuje.

Nakon višesatnog natjecanja, prigodni zajednički domjenak i prijateljsko druženje održalo se u subotnjim večernjim satima u Hostelu Zagreb, Zagreb, Savska cesta 179, koje je, nakon dodjele medalja, započelo u 21,30 sati i trajalo do kasnih noćnih sati.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti