Karlovac: Gradsko kazalište Zorin dom dobitnik Plavog cvijeta pristupačnosti

Ravnatelj kazališta se zahvalio poimence svim svojim djelatnicima i poručio drugim kazalištima i ravnateljima da se povedu ovim primjerom i budu što pristupačniiji osobama s invaliditeom

 

U četvrtak je dodijeljena nagrada Plavi cvijet pristupačnosti koja se svake godine dodjeljuje u Tjednu mobilnosti na inicijativu i u skladu s odlukom Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Priznanje je to koje za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom i drugim osobama smanjene pokretljivosti posljednje četiri godine, po propisanim kriterijima, dodjeljuje povjerenstvo u kojem su predstavnici različitih udruga osoba s invaliditetom.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je Gradsko kazalište Zorin dom, a nagradu je preuzeo ravnatelj Srećko Šestan naglasivši, između ostalog, kako je posebno ponosan ne samo na činjenicu da je Kazalište uklonilo fizičke barijere za osobe s invaliditetom, već i na zalaganje svih djelatnika gradskog kazališta da ulože maksimalan trud u komunikaciju s osobama s invaliditetom i olakšaju im svakodnevicu. Stoga je ravnatelj posebno zahvalio poimence svim svojim djelatnicima i poručio drugim kazalištima i ravnateljima da se povedu ovim primjerom i budu što pristupačniiji osobama s invaliditeom u svakom pogledu: arhitektonskom, komunikacijskom, ekonomskom, itd.

Nagradu je uručila predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan, obrazloživši zbog čega su se udruge okupljene u Savez odlučile nagradu dodijeliti upravo gradskom kazalištu. Na Tjedan mobilnosti osvrnula se i zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

"Osobe s invaliditetom punopravne su građanke i građani s pravom na neovisan život i ravnopravno sudjelovanje u svim područjima života, bez obzira na različitosti."

"Zato namjeravamo i nadalje sustavno i kontinuirano poticati ulaganje u stvaranje okružja u kojima će javni prostori i javne usluge biti u najvećoj mogućoj mjeri podjednako dostupne svim stanovnicima našeg grada. Uklanjat ćemo fizičke prepreke, ali i stereotipe s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu", između ostalog je naglasila Navijalić.

Osim nagrade Plavi cvijet na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice svima koji su organiziranjem ili sudjelovanjem u ovotjednim aktivnostima pridonijeli promicanju vrijednosti Tjedna mobilnosti; Udruga invalida rada Karlovačke županije, Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Udruga slijepih – USKA, Društvo multiple skleroze Karlovačke županije, Prometna policija PU karlovačke, HAK Karlovac, OŠ Švarča, OŠ Banija, OŠ Braća Seljan, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Dubovac, OŠ Grabrik, OŠ Rečica, OŠ Skakavac, OŠ Turanj, OŠ Mahično, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, Dječji vrtić Karlovac i Dječji vrtić 4 rijeke.

Anita Blažinović