RIJEKA: Održane 10. Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju

Ove se godine u atletici, nogometu, boćanju, košarki i tenisu natjecalo 120 djece polaznika dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te centara s područja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

 

U Dvorani Mladost na Trsatu, u organizaciji Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, u petak, 28. rujna, održale su se jubilarne, desete Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju. Kako navodi organizator, cilj manifestacije koja se organizira u okviru projekta RE SPORT je djeci s teškoćama u razvoju omogućiti što bolji učinak fizičkih aktivnosti, poboljšanje samopouzdanja, pozitivnu percepciju, poboljšanje senzorskih sposobnosti, razvijanje samostalnosti i pomoći u grupi, druženje i veselje te prihvaćanje u društvu i od strane zajednice.

Ove se godine u atletici, nogometu, boćanju, košarki i tenisu natjecalo 120 djece polaznika dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te centara s područja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Kako bi Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju – IGRE  bile što efikasnije provedene, Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke uključio je i volontere, i to učenike Medicinske škole u Rijeci i Fakulteta zdrastvenih studija u Rijeci, za koje je ovakva vrsta volontiranja svojevrsni oblik prakse i edukacije.

S ciljem da volonteri budu spremni preuzeti svoju odgovornost i zadatke na igrama, za njih je 20. rujna 2018. održana Edukacija i demonstracija za volontere 10. riječkih sportskih igara za djecu s poteškoćama u razvoju, na kojima su stekli znanja i vještine o radu u sportu s osobama s invaliditetom, pod vodstvom prof. kineziologije Jasne Lulić Drenjak, prof. dr. Ilone Koval-Grubišić, te Nives Krošnjar.

IGRE su službeno započele izvedbom himne Republike Hrvatske od strane Glazbene skupine Udruge CDP. Nakon pozdravnog govora i kratkog uvoda u natjecanje, govor je održao Miljenko Mišljenović, potpredsjednik Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke. Također, govor su održali predstavnik Primorsko-goranske županije te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Sport se općenito smatra važnim i poželjnim dijelom ljudskog života i razvoja, a za osobe s invaliditetom ta važnost još je naglašenija, s obzirom da se radi o ljudima kojima je sustavna rehabilitacija neophodna za očuvanje osnovne fizičke kondicije i pokretljivosti. Također, osobe s invaliditetom imaju i problem s integracijom u društvo pa sport za neke od njih može biti jedan od rijetkih, ili čak jedini način ostvarivanja te integracije.

Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju - IGRE pokrenute su 2009. godine, a od 2016. godine aktivnu ulogu u projektu preuzeo je Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Klaudija Klanjčić i Anita Blažinović