PROJEKT RESPORT: Održan Orijentacijski dan u Osnovnoj školi Gornja Vežica

Jedan od ciljeva projekta ReSport je pružiti potporu djeci i mladima u njihovu prihvaćanju osoba s invaliditetom kao sebi ravnih, i u sportu i u svakodnevnom životu

 

Kako stoji u priopćenju Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, isti je u sklopu projekta ReSport, odnosno programa Erasmus+ Sport – Collaborative Partnership, organizirao Orijentacijski dan – Orientation day u Osnovnoj školi Gornja Vežica.

Sudjelovalo je više od 200 učenika, učitelji i profesori, zaposlenici saveza te volonteri - učenici Medicinske škole u Rijeci.

- Naime, projekt ReSport promiče volonterske aktivnosti u sportu, socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti te promovira zdravlje kroz povećanje sudjelovanja i jednak pristup sportu za sve. Cilj projekta je provedba obuke za osobe s invaliditetom u zemljama partnera i to u prirodi, u teretani i uz IT alate. Također, projekt uključuje suradnju s organizacijama djece i mladih kako bi se poticala socijalna uključenost osoba s invaliditetom te njihove jednake mogućnosti u sportu - objašnjavaju iz saveza.

Ujedno je istaknut cilj partnerstva, a to je promicati sudjelovanje ciljnih skupina u području sporta i tjelesne aktivnosti te podržati provedbu načela EU dobrog upravljanja u sportu, podržati europske strategije za socijalnu uključenost i jednake mogućnosti, smjernice EU-a za fizičke aktivnosti kao i druge dokumente u tom području.

Partneri Projekta ReSport su organizacije iz osam zemalja: Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner je Centar NAPREJ Maribor, dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

- ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Iznos ukupnog projekta je 488.928,99 eura, a projekt je sufinanciran 80 posto od strane Europske unije preko programa Erasmus + Sport - Collaborative Partnership, točnije sufinanciran je u iznosu 391.143,19 eura, od čega iznos za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 59.481,00 eura - navode iz Saveza.

Napomenuto je da su u sklopu navedenog projekta svi projektni partneri proveli Orijentacijski dan kao dio Europskog tjedna sporta, istoga dana, u isto vrijeme, promičući time važnost sporta za sve.

- Ovaj se događaj organizira s namjerom da približi osobe s invaliditetom mlađim generacijama, kao i da promovira dokidanje diskriminacije. Ovim danom također je želja i promovirati tjelesne i sportske aktivnosti, kao i jednakost za sve. Događaju su sudjelovala djeca, članovi obitelji, mladi, osobe s invaliditetom, organizacije koje uključuju djecu i osobe s invaliditetom, ali i predstavnici svijeta sporta, jer jedan od ciljeva je pružiti potporu djeci i mladima u njihovu prihvaćanju osoba s invaliditetom kao sebi ravnih, i u sportu i u svakodnevnom životu - stoji u priopćenju saveza.

Klaudija Klanjčić