Kuglanje: Savršen sport za osobe s invaliditetom

PITANJE: R.S. (24) Imam cerebralnu paralizu i osim odlaska u prostorije udruge ne izlazim često. Većinu dana provodim uz kompjuter i igrice. Čuo sam od nekih poznanika da bi mogao na bowling (kuglanje)

Možete li mi reći nešto više tome? Mogu li ja sudjelovati? Krećem se u invalidskim kolicima i zanima me koliko su teške kugle za bowling, jer imam slabe ruke. Postoji li u Hrvatskoj klub osoba s invaliditetom koje se bave kuglanjem?

ODGOVOR: kuglanje je veoma atraktivan za osobe s invaliditetom jer im se pomoću tzv. bowling rampe uvelike olakšava izvedba hitaca, pa ga mogu prakticirati osobe u invalidskim kolicima. U svijetu postoje mnogobrojne bowling lige osoba s invaliditetom.
Hrvatska bowling liga za osobe s intelektualnim teškoćama osnovana je 2012. godine. Već u lipnju 2012. godine održano je 1. kolo na kojem je nastupilo 14 žena i 39 muškaraca iz 12 klubova (Zagreb, Split, Pula i Varaždin). Natjecalo se po pravilima Specijalne olimpijade, a natjecanje je organiziralo Športsko društvo Specijalni športovi Luč s ciljem popularizacije bowlinga među osobama s intelektualnim teškoćama nastojeći tako doprinijeti većem broju aktivnih športaša na  Specijalnoj olimpijadi.
Postoji više vrsta kuglanja, a najpoznatije je ono s deset čunjeva tzv. američko kuglanje. Prva pravila ovog kuglanja određena su 1895. godine u New Yorku kada je osnovan prvi kuglački savez – American Bowling Centar. Početak kuglanja seže u daleku prošlost, dokazano je da su još stari Egipćani 3200 godina prije Krista igrali igru sličnu kuglanju. Do danas kuglanje je postalo jedan od najpopularnijih sportova, posebno u Americi gdje trenutačno ima više od 12 milijuna registriranih igrača, dok u svijetu postoji oko 300 000 bowling staza.
Kod nas najpoznatije je kuglanje na 9 čunjeva i bowling tj. kuglanje na 10 čunjeva.  Bowling je igra sa ciljem da se kuglom sruši što više čunjeva. Kugle za bowling teške su od 2,72 do 7,26 kg stoga je bitno da za igru izaberete primjerenu težinu i oblik kugle. Uz težinu važan je primjeren raspored rupa na kugli čime se omogućuje dobar prijem kako bi se kugla bez napora držala s palcem, srednjim prstom i prstenjakom. Na udaljenosti od 20 m o uspješnosti hica odlučuje svaki centimetar, stoga je za dobar hitac potrebna dobra priprema i pravilna tehnika. Na kraju bowling staze u obliku trokuta postavljeno je 10 čunjeva izrađenih od javorova drva, visoki 38,1 cm i teški između 1,59 i 1,64 kg.
Posljednjih godina i Hrvatska ima sve više zaljubljenika u bowling. Društvena igra namijenjena svim uzrastima, popularnost je stekla svojim duhom, pozitivnim djelovanjem na igrače, pri čemu se razvija kvalitetno druženje.

In-Portal