JADRANKA BLAGUS: Gotovo milijun i pol kuna za projekt ‘Tjelesna aktivnost osoba s invaliditetom – URIHO’

Bili smo jedanaest puta državni prvaci u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, a dobivanjem sredstava za ovaj projekt postali smo 'nebo iznad svih'. Po tome se vidi da smo daleko dogurali, a s ovim projektom ići ćemo još i dalje - kaže Blagus, predsjednica STKI URIHO

 

Prošlog tjedna, u okviru prvog posjeta povjerenice Europske komisije Marianne Thyssen Hrvatskoj, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava dodijeljeno je 36 ugovora za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, čija je ukupna vrijednost veća od 75,9 milijuna kuna, objavljeno je na stranici esf.hr.

Na svečanoj dodjeli ugovora uz ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića sudjelovali su EU povjerenica Marianne Thyssen, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, državna tajnica za šport Janica Kostelić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Ugovori koji su dodijeljeni predstavljaju vrijednosti koje promovira Europski socijalni fond.

Kako je objavljeno, u okviru projekta 'Zaželi' do sada je ugovoreno 700 milijuna kuna od milijarde kuna alokacije te je zaposleno 4.500 žena od planiranih 7.000 koje će skrbiti za 35.000 kućanstva. Osim toga, taj je projekt, kao primjer dobre prakse, interesantan i drugim zemljama članicama Europske unije.

Projekt 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport' pomaže u uključivanju marginaliziranih skupina, osoba s invaliditetom, djece slabijeg imovinskog statusa u društvo. Istaknuto je da će se alokacija za taj projekt sa sadašnjih 50 milijuna povećati na 100 milijuna.

Također, potpisani su i ugovori za Poziv 'Jačanje socijalnog dijaloga' za koji se provodi već treće faza, a ukupna alokacija je 30 milijuna kuna.

Četvrti Poziv za koji su potpisani ugovori je 'Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja'. Vrijednost ugovora je oko 21,6 milijuna kuna od ukupne alokacije projekta od 300 milijuna kuna.

Nakon što su se prvi dojmovi slegli, Jadranka Blagus, predsjednica Stolnoteniskog kluba invalida URIHO, koji je već nekoliko godina uzastopno državni prvak, nije krila golemo zadovoljstvo što je njezin klub za projekt “Tjelesna aktivnost osoba s invaliditetom – URIHO” dobio zavidnih  1.497.950 kuna.

- Ponajprije moram istaknuti da su za dobivanje ovog projekta, osim naših stolnotenisača i stolnotenisačica koji su doprinijeli svojim radom i zalaganjem, ponajviše zaslužni Josip Držaić, ravnatelj Ustanove URIHO, koji je dao veliki poticaj i podršku, zatim njegova zamjenica i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, kao i Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom. Nakon ovih par dana što smo uspjeli dobiti projekt, zaista im se svima zahvaljujem jer ovo ima veliku važnost. Za sada imamo paraolimpijku Helenu Dretar Karić, ali vjerujem da ćemo imati više paraolimpijaca unutar našeg kluba. Moram napomenuti da se našem klubu pridružio i najmlađi stolnotenisač u Hrvatskoj, Matija Kos iz Zagreba, koji se nalazi u invalidskim kolicima i počeo je igrati sa samo šest godina. Do sada smo bili jedanaest puta državni prvaci, a s dobivanjem sredstava za ovaj projekt postali smo 'nebo iznad svih'. Po tome se vidi da smo daleko dogurali, a s ovim projektom ići ćemo još i dalje - rekla je Blagus.

Klaudija Klanjčić