LUKA DROKAN: Hrvatska nada na Svjetskom prvenstvu u obaranju ruke za osobe s invaliditetom

U turskoj Antaliji do 21. listopada održava se Svjetsko prvenstvo u obaranju ruke za osobe s invaliditetom na kojemu se nadmeće više od 350 natjecatelja iz četrdesetak država u trideset kategorija na obje ruke

 

Hrvatske boje u kategoriji obarača s invaliditetom do 70 kilograma branit će Luka Drokan.

Luka Drokan, 22–godišnji Križevčanin, student je treće godine preddiplomskog studija Drvne tehnologije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Rođen je s Hereditarnom spastičnom paraparezom, laički rečeno, otežano mu je hodanje.

- Počeo sam se baviti ovim sportom 2012. godine u Klubu za obaranje ruku Tigar u Križevcima. Svijet obaranja ruku uvelike mi je pomogao kako u fizičkom, tako i psihičkom stanju. Početkom studija treninge sam nastavio u klubu za Obaranje ruku Spartanci u Zagrebu. Treniram tri puta tjedno u Domu sportova. Za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Antaliji trenirao sam gotovo svaki dan – izjavio nam je Luka Drokan uoći odlaska na Svjetsko prvenstvo.

Do sada, Drokanu su najveći uspjesi bili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2016. godine, drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017. godine, te drugo mjesto na Europskom prvenstvu 2018.

- Vjerujem da ću u Antaliji nastaviti ovaj uspješan niz, jer sam toliko truda uložio da sam pun samopouzdanja i vjere da mogu doći do najvišeg podija moje kategorije - zaključio je Luka Drokan o očekivanjima od ovogodišnjeg svjetskog prvenstva.

Pravila obaranja ruke prema standardima Svjetskog saveza su vrlo striktna, no osnovno je položiti protivnikovu ruku na suprotnu stranu profesionalnog stola visine 102 centimetara. Obara se stojeći kroz različite težinske kategorije, a sjedeći obaraju isključivo osobe s invaliditetom kojima je otežano stajanje.

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine. Luka Drokan i Domagoj Cvitković iz Vođinaca najuspješniji su naši obarači s invaliditetom. Očekuje se da će obaranje ruke biti pokazni sport na paraolimpijskim igrama 2028. godine u Los Angelesu.

Darko Matić/HPO

 

Povezane vijesti