PROJEKT ESFA: Atletika za mlade osobe s invaliditetom

"Sport općenito, pa tako i atletika, ima nezaobilazan značaj kako u ranoj integraciji i socijalizaciji osoba s invaliditetom, tako i u stvaranju i održavanju tjelesne kondicije", poručuju iz saveza

 

Kako stoji u priopćenju Športskog saveza osoba s invalidiitetom Grada Rijeke, isti svakog utorka, u sklopu Projekta ESFA, provodi atletiku za mlade s invaliditetom pod vodstvom stručne trenerice dr. sc. Ilone Koval Grubišić i prof. Nives Krošnjar.

Pojašnjeno je da se Projekt "Equal Sport for All" bavi istraživanjem na temu sporta studenata s invaliditetom i studenata s problemom pretilosti.

- Istraživanje će se provoditi na grupama studenata na temelju njihova bavljenja različitim sportovima i provođenjem mjerenja. Cilj je izrada modela za studente s invaliditetom i pretile studente za bavljenje sportom, temeljenim na primjerima dobre prakse. Također, cilj je razviti i provoditi strategije i smjernice kako bi se osigurao jednak pristup pristupu i praksi sportskih aktivnosti različitih obrazovnih i sportskih ustanova – kažu iz Športskog saveza osoba s invalidiitetom Grada Rijeke.

- Sport općenito, pa tako i atletika, ima nezaobilazan značaj kako u ranoj integraciji i socijalizaciji osoba s invaliditetom, tako i u stvaranju i kontinuiranom održavanju tjelesne kondicije i zdravlja svih članova društva. U vremenu kad smo sve suočeniji s problemom pretilosti kod mladih, sportske aktivnosti, a napose atletika, mogu biti od velike pomoći u zaustavljanju spomenutog trenda, a potom i poticanju stvaranja trajnih zdravih navika - poručuju iz saveza.

Na Projektu "Equal Sport for All" sudjeluju partneri iz šest zemalja: Grčke, Bugarske, Italije, Velike Britanije, Španjolske i Hrvatske iz devet institucija. Predstavnik iz Hrvatske je Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Partneri projekta uključuju sveučilišta i udruge te se smatraju najkompetentnijima za sudjelovanje u ovom projektu na temelju njihove stručnosti, kao i na iskustvu u suradnji u europskim projektima i prethodnim suradnjama te iza sebe imaju aktivne istraživačke suradnje.

Da podsjetimo, proračun projekta ESFA iznosi 468.723,40 eura. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus + Sport - Collaborative Partnership za 80 posto, točnije sufinanciran je u iznosu od 374.978,72 eura, od čega proračun za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 30.000 eura.

Razdoblje prihvatljivosti troškova počinje 1. siječnja 2017. i završava 30. prosinca 2019. godine.

Klaudija Klanjčić

 

 

Povezane vijesti